Video: U tropskoj oluji na Filipinima najmanje 106 mrtvih i nestalih

DAN NAKON što je tropska oluja Ketsana prohujala sjeverom Filipina, spasioci zbrajaju žrtve. Prema najnovijim izvješćima, najmanje 106 osoba je mrtvo ili se smatra nestalima u najgorim poplavama koje su tu zemlju pogodile u posljednjih 40-ak godina.

Prema riječima ministra obrane Gilberta Teodora, vojnici, policija i civilni volonteri dosad su spasili više od 5.000 ljudi. Mnogi još uvijek čekaju pomoć sjedeći na krovovima svojih kuća.

U ranijem izvješću je stajalo kako je od 75 žrtava, potvrđena smrt njih 52, a još 23 osobe se smatra nestalima u odronima zemlje i vodenim bujicama. U novom izvješću se navodi kako je u odronima na sjeveru pokrajine Pampanga poginulo 12 seljana, a u pokrajini Bulacan još devet. Većina ih se utopila. U južnoj pokrajini Laguna se utopilo petero spasioca koji su pokušavali pomoći mještanima. 

Filipinske vlasti su u glavnom gradu Manili i još 25 provincija pogođenih olujom proglasili "stanje katastrofe".

Ketsana je na Filipine u samo 12 sati, naime, sasula količinu vode koja u normalnim uvjetima inače napada u periodu dužem od mjesec dana. Tropska oluja je bila praćena vjetrovima koji brzine od 85 kilometara na sad, koji su na udare postizali i brzinu od 100 kilometara na sat.

Pročitajte više