VIDEO Ukrajina je prvi put izgubila moćni američki Abrams

Foto: X

Ukrajinska vojska prvi je put izgubila jedan od svojih tenkova M-1 Abrams američke izrade. U ponedjeljak se internetom proširio video koji je snimio ruski dron, a prikazuje kako dron lovi jedan od tenkova zapadno od grada Avdijivke na istoku Ukrajine. Ukrajinska 47. mehanizirana brigada ima 31 ovakav tenk. Još jedna snimka prikazuje taj isti tenk M-1 u plamenu, vjerojatno nakon udara istog ili nekog drugog drona, piše Forbes.

 

Ovo je bilo neizbježno. Dvije godine nakon početka ruskog rata u Ukrajini eksplozivni dronovi najveće su prijetnje oklopnim vozilima na obje strane. Mogu udariti najranjivije mjesto tenka - krov, gdje je oklop najslabiji. Abramsi koje je SAD obećao Ukrajini u zemlju su stigli prošle jeseni. U petak je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo videozapise koji prikazuju tenkove – gotovo sigurno najbolje koje Ukrajina ima – kako na cestama izvan Stepove sjeverno od ruševina Avdijivke napadaju ruske snage.

Ukrajina je dobila modele Abramsa iz 2000-ih godina, a trebalo je neko vrijeme da oni stignu do fronta. 47. brigada bila je očit izbor za sve tenkove koje je SAD dao Ukrajincima.

No brigada je najprije morala obaviti neke razmjene tenkova, a to je nešto po čemu je poznata. Nakon što su dali svoje tenkove M-55S iz Slovenije i njemačke Leoparde 2A6, tenkovski odred brigade napokon je dobio tenkove M-1, a onda s njima krenuo u akciju kada se ukrajinski garnizon u Avdijivki počeo povlačiti prije dva tjedna nakon brutalne četveromjesečne borbe s 10 puta brojnijom ruskom silom.

Nekoliko tjedana kasnije odred je pretrpio prvi potvrđeni gubitak tenka. Video ruskog drona potvrđuje ono čega su se bojali promatrači: dron je pogodio Abrams u krov, gdje je oklop slab, izazvavši požar koji je vjerojatno uništio vozilo. Nejasno je je li posada uspjela pobjeći.

Ako ćete tugovati zbog 47. brigade, ne morate tugovati dugo; naime, oni još uvijek imaju 30 ovakvih tenkova, a ukrajinska vojska općenito, usprkos činjenici da je u dvije godine izgubila 700 tenkova, još uvijek na raspolaganju ima njih 2000.

Isto toliko su imali i prije početka ruske invazije u veljači 2022. godine. Stotine doniranih tenkova i stotine vozila koje su zaplijenili od Rusije i više su nego nadomjestili gubitke.

Prema podacima Oryxa, gubitak tenka M-1 znači da je Ukrajina sada izgubila barem jedan od svakog modela zapadnog ili hibridnog zapadno-sovjetskog tenka kojim se koristi. Otpisala je najmanje jedan od 28 tenkova M-55S, najmanje osam od 40 (uskoro 54) Leoparda 2A4s, najmanje pet od 21 Leoparda 2A6s, jedan Strv 122 i jedan M-1.

Jedini zapadni tenk koji nije izgorio negdje na liniji fronta dugoj 960 kilometara je njemački Leopard 1A5 - Ukrajina bi trebala dobiti oko 200 komada od svojih stranih saveznika.

Pročitajte više