VIDEO Uplakana Čavajda: Nagradu bih posvetila sinu Grgi koji će u srcu živjeti vječno

Foto: Damjan Tadić/Cropix

DANAS, na Dan Grada Zagreba, Mirela Čavajda primila je nagradu Zagrepčanka godine.

Čavajda: Nagradu posvećujem svome sinu i svim majkama i obiteljima

 

"Ovu bih nagradu prije svega posvetila svom sinu Grgi, koji će u mom srcu živjeti vječno, i svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošli kroz možda najteže trenutke u svojim životima ili će ih tek proći. Neka od sada bude lakše svima", poručila je Čavajda zahvaljujući na nagradi.

"U trenucima najteže odluke istupila je javno"

Kako se navodi u obrazloženju, Čavajda je dobitnica nagrade jer su okolnosti vezane uz njezin prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo. Nagradu su joj uručili na sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović.

"U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu", pojašnjava se u obrazloženju.

Tomašević: Nagrada Čavajdi jer je najzaslužnija za unaprjeđenje prava žena

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je istaknuo da je Nagrada Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi dodijeljena kao najzaslužnijoj osobi za unaprjeđenje prava žena, a prosvjed protiv dodjele te nagrade ocijenio je pitanjem političkog razmimoilaženja.

"Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se za unaprjeđenje prava žena. Odlučili smo da ih je Čavajda svojim hrabrim istupima prošle godine najviše unaprijedila", izjavio je gradonačelnik Tomašević nakon svečane sjednice Gradske skupštine.

Pročitajte više