VIDEO Uragan Nicole pogodio obalu Floride, postoji opasnost od tornada

Screenshot: Twitter

URAGAN Nicole pogodio je istočnu obalu Floride danas rano ujutro te je regiji donio jaku kišu te opasne olujne valove. Ovo je prvi uragan koji je pogodio SAD u studenom u gotovo 40 godina, piše CNN.

Nicole je uragan prve kategorije te je zahvatio područje Vero Beacha i donio vjetrove koji pušu 120 kilometara na sat. Neka područja su već poplavljena, a radi se o područjima koja je prije manje od dva mjeseca pogodio uragan Ian, priopćio je Nacionalni centar za uragane.

Nicole ojačala iz tropske oluje u uragan

Postoji prijetnja da će Nicole za sobom donijeti i tornada pa je zato stotine letova otkazano, zatvorene su škole i sveučilišta, a i ljudi su evakuirani iz zgrada za koje se smatra da su u opasnosti od urušavanja.

Nicole je sinoć ojačala iz tropske oluje u uragan, obrušivši se na otok Grand Bahama s jakim vjetrovima i opasnim olujnim valovima, objavio je Nacionalni centar za uragane u SAD-u. Upozorenje za uragan ostalo je na snazi za otoke Abacos, Berry i Grand Bahama. 

Budući da je Nicole velika oluja, njezin će se utjecaj osjetiti daleko izvan središta. Prognostičari iz centra za uragane rekli su da će Nicole oslabjeti kako se bude kretala iznad Floride.

 

Upozorenje za uragan za više od pet milijuna ljudi

Upozorenje za uragan odnosi se na više od pet milijuna ljudi. Do 20 centimetara kiše past će u istočnom, središnjem i sjevernom dijelu Floride. Osim toga, očekuje se da će do petka pasti između pet i 15 centimetara kiše na jugoistoku SAD-a.

To se odnosi i na dijelove južnih i srednjih Apalača i na područje zapadnog Atlantika, kažu iz centra za uragane. Na Nicole bi se trebali pripremiti i stanovnici Južne Karoline, gdje se poduzimaju sigurnosne mjere, rekli su iz državne službe za upravljanje hitnim slučajevima.

 

Pročitajte više