VIDEO Vaso Brkić otišao sa sastanka. Plenković: Vodim HDZ u pravom smjeru

Foto: Index

U 15 SATI održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u središnjici stranke nakon izbornog fijaska. Sjednica je trajala nešto više od dva sata, a puno prije ostalih napustio ju je Milijan Brkić.

Nakon sjednice medijima se obratio šef stranke i premijer Andrej Plenković.

17:45 Plenković se obraća javnosti. "Što se tiče ocjene kampanje, napravili smo sve, imali smo kvalitetan program i kvalitetnu listu. Moramo se potruditi da sve što radimo još kvalitetnije i bolje objasnimo biračima. Dio stranaka imao je za cilj da napada HDZ i tu smo pretrpili političku štetu. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja", kazao je Plenković.

"U zadnjih 45 dana bacao se niz laži u politički eter, ali na to smo naviknuli. Ovo nije bila lista koju je složio jedan čovjek", kazao je.

"Vodim i HDZ i državu u pravom smjeru. Živimo u kontekstu gdje umjesto da ste imali stečaj Agrokora, to se nije dogodilo", dodaje.

"Organizacije su dobile zadatak da vide zašto se ovo dogodilo. Ja sam otvoren i ono što radim, radim s uvjerenjem da HDZ mora biti točno na desnom centru, baš točno na desnom centru. Ja ću ustrajati na tome da imamo zadaću kao vladajuća stranka ostati na desnom centru", dodao je.

Na upit da komentira kako je SDP pobijedio u najvećim gradovima, kazao je da je izvjesno da ima nekoliko tajminga u cijeloj priči. "Jedan tajming je skupljanje potpisa za referendum protiv rada do 67. Mislim da je to podiglo SDP, tu nema nikakve dileme. Napravili su kontekst koji mobilizira jedan dio biračkog tijela, a sve oko jedne teme koja je pretjerana", kaže Plenković.

Na upit je li HDZ napravio nešto krivo kao stranka, kaže da ne. "Trebali smo malo taj tonus podići u sportskoj utakmici", kazao je.

Na upit hoće li biti sankcija, kazao je: "Pričekat ćemo analize."

17:35 Glavni analitičar HDZ-a i savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Robert Kopal izašao je sa sastanka te pokušao objasniti što je mislio pod izjavom da se HDZ-u dogodio "crni labud". "Da bi se moglo naći odgovor na pitanje što ne znamo da ne znamo, moramo napraviti ozbiljnu analizu. Ja nisam baba vračara, za sada tvrdim da ono što se dogodilo ima sve oznake crnog labuda. Vidim da neki znanstvenici kažu da to nije bio crni labud - ali ja njima sada postavljam pitanje - ne znate što ne znate. Crni labud dogodio se i u rujnu 2016. godine.

Crni labud ima značajke koje nisu tipične. Vaša pitanja sugeriraju da vi u startu imate osjećaj što se moglo dogoditi. Ja tvrdim da se dogodilo nešto što uz sve pretpostavke nije prepoznato", kazao je Kopal.

17:15 Vaso Brkić izašao je sa sastanka. Na pitanje je li on crni labud, rekao je: "Ja sam više ćelavi labud."

15:40 Uoči sjednice Josip Đakić je rekao da je HDZ pobjednik izbora za Europski parlament.

"Očekivali smo pet mandata, ali evo, bilo je puno lista i raspršili su se glasovi. SDP mandate nije zaslužio, kakav povratak SDP-a", kazao je.

Na pitanje tko je odgovoran za rezultat HDZ-a na izborima, kazao je da nije nitko odgovoran.

15:35 Ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat izjavio je da nema saznanja da je netko iz vrha HDZ-a poticao neke stranačke organizacije da glasaju za neku drugu, "desniju opciju od HDZ-a".

Pojavila su se, naime, nagađanja da je dio vrha stranke sklon Milijanu Brkiću dao naputak onima koji ih podupiru da glasaju za Ružu Tomašić kako bi predsjednika stranke Andreja Plenkovića naučili poniznosti.

15:00 Prije sastanka medijima se obratila Dubravka Šuica. Kaže da će se na sastanku razgovarati o izbornim rezultatima. Progovorio je i Krstičević.

"Na nama je da vidimo što trebamo napraviti da budemo još jači i da se još jače borimo za Hrvatsku. HDZ je najjača stranka, ovo je jedno natjecanje i vjerujte mi da će HDZ i dalje biti najjača stranka. Ja sam sportaš, uvijek je dobro da imaš konkurenciju. Dobro je za Hrvatsku da imamo konkurenciju. Skupit ćemo snage", kazao je Krstičević.

14:30 Izjave novinarima dali su Jandroković, Zvonko Milas i Andrija Mikulić, dok Plenković, Bošnjaković, Ressler i Kuščević nisu imali komentara.

"Rezultat je ispod onoga što smo očekivali, ali još uvijek smo ostvarili najbolji rezultat", rekao je Jandroković. O gubitku najvećih gradova kratko je rekao: "Polako, razgovarat ćemo..."

"Može bolje, ali naučio sam u životu da može i gore", kazao je Milas.

"Pojedinačno smo najjača stranka i pobijedili smo. Očekivali smo pet mandata, ali pobijedili smo. Ne razumijem na kakve sankcije mislite", rekao je Mikulić, odnedavno glavni državni inspektor.

14:25 Ivana Maletić kazala je da će se napraviti analize. "Bolje je imati neispunjena očekivanja na ovim izborima nego na parlamentarnim", kazala je Maletić. Na upit misli li da je HDZ trebao koalirati s desnim strankama, kazala je da misli da su na ovim izborima trebali ići sami. "Za dalje ćemo vidjeti", rekla je.

Pročitajte više