VIDEO Veliki požar kod Zadra, kuće obranjene: "Jaka je bura. Vatrena linija je duga"

Screneshot: Facebook

VELIKI požar izbio je jučer poslijepodne kod Ražanca, nedaleko od Zadra.

Kuće su bile ugrožene, a vatrogasci su ih branili cijelu noć. Gašenje je otežavala bura, a vatrena linija se protezala stotinama metara. 

Prema jutrošnjim informacijama, kuće su obranjene. Vatrogasci su i dalje na terenu. Vatrogasci su požar pod kontrolu stavili oko 2:30 ujutro.

"Kuće u zaseoku Stojići su obranjene, a 95 posto požara je lokalizirano. Ostala je aktivna linija od 150 metara na zapadnome dijelu koja ne predstavlja izravnu prijetnju, tako da su sve snage i dalje na terenu", potvrdio je u telefonskom razgovoru za HRT županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

"Stavljen je pod nadzor, stigla su dva air traktora"

Na terenu su pripadnici nekoliko DVD-ova: Ražanca, Nina, Paga, Sukošana te vatrogasci iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe.

"Stanje je trenutno zadovoljavajuće. Požar smo jutros u 6.45 stavili potpuno pod nadzor. Zatražili smo u jutarnjim satima angažiranje dva zračna traktora da nam pomognu u natapanju požarišta, što sada rade avioni zajedno sa zemaljskim snagama", rekao je Rudić jutros za Studio 4 HTV-a.

Požar izbio na dva mjesta u polju

Požar je bio snažan, nošen vjetrom, nije bilo lako.

"Požar je dojavljen u predvečernjim satima, u sami sumrak. Izbio je na dva mjesta u polju u blizini borove šume. Djelovanjem jake bure proširio se na šumu, uz brdo gdje je imao veliku brzinu širenja i došao je do obiteljskih kuća u zaseoku Stojići. Oko 2.30 ujutro požar smo odbili od naselja i tada je prestala opasnost za obiteljske kuće. Do samog jutra, odnosno do 6.45 smo ga stavili pod nadzor", rekao je.

U gašenju požara sudjelovalo je 15 vozila i više od 40 vatrogasaca. Materijalne štete nema u vidu da su izgorjeli objekti ili vozila.  

> Ako ste na sigurnom i imate vlastite snimke požara, možete ih poslati na desk@index.hr ili u inbox na Fejsu

 

Vatrogasni zapovjednik nešto iza 23 sata: Dio kuća je obranjen, još ih branimo. Gašenje otežavaju bura i visoka vegetacija

Na terenu su sinoć bile sve raspoložive javne vatrogasne postrojbe i DVD-ovi Zadarske županije. 

Prema informacijama sinoć u 23 sata, koje smo od vatrogasnog zapovjednika Mateja Rudića dobili, situacija se nije smirivala

"Požar je i dalje aktivan, vatrena linija je duga", rekao nam je tad.

Ranije nam je rekao kako su na požarište upućeni svi raspoloživi vatrogasci Zadarske županije. Objasnio je i što vatrogascima stvara dodatne probleme pri gašenju. 

"Na požarištu je u ovom trenutku 13 vozila i 40 vatrogasaca. Gašenje nam otežava jaka bura. Problem je i što je tamo visoka vegetacija", kazao nam je sinoć.

Obrana kuća, dodao je, nastavlja se tijekom noći.

"Jedan dio kuća je obranjen, ali i dalje branimo kuće. Najgore je u zaseoku Stojići u kojem je dvadesetak kuća", rekao je Indexu Rudić.

Dio vatrogasca stigao s Ugljana

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić je zajedno sa zapovjednikom JVP-a Zadar Željkom Šošom na novo požarište stigao izravno s otoka Ugljana, gdje je popodne gorjelo kod Psihijatrijske bolnice. Tamo je stanje pod kontrolom, a dio vatrogasaca na Ugljanu će dežurati cijelu noć. Inače, pojavile su se određene sumnje da je taj požar podmetnut.

Pogledajte i snimku vatrenog obruča snimljenu nešto ranije večeras.

Ujutro opširnije

Pročitajte više