VIDEO Vlada poništila odluku o kupovini izraelskih aviona

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U DESETAK minuta vlada je poništila odluku o nabavi izraelskih aviona. Danas je vlada na sjednici imala samo jednu točku dnevnog reda - stavljanje izvan snage odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog zrakoplova, a prije toga se sastalo i Vijeće za obranu, kojemu je bilo predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona.

"Kako bi se ugovor potpisao, država Izrael je trebala osigurati konačno odobrenje od SAD-a. 10. siječnja 2019. Izrael nas je službeno izvijestio da ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje za isporuku F-16. Istaknuli su da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u dijalogu, da je Hrvatska pokazala profesionalizam te da Hrvatska nije odgovorna i ne može utjecati na ishod. RH je proces vodila odgovorno.

Proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu komplikaciju nema odgovornosti s hrvatske strane. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.

RH nije preuzela financijske obaveze i nikakva šteta nije učinjena", rekao je Krstičević.

Premijer Plenković najavio je kako će se provesti analiza svih razloga zbog čega je došlo do problema u realizaciji projekta koji je u konačni rezultirao eksplicitnim stavom Izraela, koju je prenijelo izraelsko izaslanstvo, da ne može realizirati preuzetu obavezu da ishodi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koja je nužna. 

"To Izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je ta obavijest bila ključni razlog zašto donosimo takvu odluku", istaknuo je premijer.

Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH  da se realizira i završi, naglasio  je premijer Plenković.

Podsjetio je kako je jutros održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je raspravljeno Izvješće Ministarstva obrane i preporučeno Vladi donošenje takve odluke.  

Pročitajte više