VIDEO Vozači i medicinske sestre iz saniteta planiraju tužbu protiv Hrvatske

Foto: Index

NA PRESS-konferenciji vozači saniteta iznose probleme u sanitetskom prijevozu.

Tekstualni prijenos mogli ste pratiti ovdje

 

 

"Vozači i medicinske sestre iz saniteta planiraju ustavnu tužbu protiv Ministarstva zdravstva jer krše Ustav i vozači u sanitetu su diskriminirani.

Dio ljudi u sanitetu 2011. maknut je s koeficijenta i oštećen za primanja u iznosu od 1000 do 1500 kuna mjesečno.

Mi nismo našli rješenje za probleme, ali uvijek dobivamo odgovor da budemo strpljivi.

"Nedopustivo je da netko danas za isti posao koji obavlja dobiva manju plaću", rekao je sindikalni povjerenik vozača saniteta.

Dokle trebamo čekati?

"Kroz niz razgovora s Ministarstvom nismo mogli doći do rješenja pa smo najavili štrajk u veljači ove godine. U travnju smo s njima potpisali sporazum gdje se oni obavezuju da će u tri mjeseca riješiti naš problem. Taj rok je bio 15.7., nisu napravili ništa. Poručuju da budemo strpljivi.

Mi čekamo od 2011. Dokle trebamo čekati? U svo to vrijeme ustanovili smo da nam besramno lažu i ponižavaju nas.

Nećemo više trpjeti takav odnos. Mi naš problem moramo riješiti.

Kolika je volja i želja da oni to riješe, dovoljno govori da naše zanimanje ne postoji u uredbi u Ministarstvu zdravstva. Mi postojimo kao dostavljači i slično.

Apeliram na Marića i Plenkovića da se zauzmu da se problem riješi", poručuje sindikalist.

"Mi ne želimo ni štrajk ni tužbu, ali nemamo izbora"

"Dat ćemo im prostora do kraja siječnja 2022. Ako se to ne riješi, mi krećemo u podizanje ustavne tužbe. U isto vrijeme ćemo ići u štrajk.

Mi ne želimo ni štrajk ni tužbu, ali ne vidimo kako drugačije riješiti ovu nepravdu. Jer je nama 2011. uzeto ono što je bilo naše, nikada nam nije bilo vraćeno. Mi ne tražimo povećanje plaće, svo ovo vrijeme smo požrtvovno radili.

Htio bih se obratiti Berošu. Molimo ga da iznađe malo prostora za nas vozače saniteta, medicinske sestre i tehničare u sanitetu. Molimo ga da on bude taj koji će riješiti taj problem, koji će nam vratiti naše dostojanstvo i naša materijalna prava.

Naš obujam posla je svakodnevno sve veći i veći, mi na godišnjom bazi, primjerice u KZŽ, napravimo tisuću prijevoza više, a uslijed korone se sve odrađivalo bez pitanja", opisao je i dodao da su otkrili da se na krivi način vrši izračun njihovih plaća.

"Na zadnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva državni tajnik Dulibić je rekao da je osiguran u proračunu novac za vozače saniteta i medicinske sestre. Molim Marića i Plenkovića da isprave taj koeficijent i da to riješe", rekao je Kušec, predsjednik sindikata

Pravnik: Vozači su na sudu dokazali da im se pogrešno obračunava plaća

"Postupci se vode jer se članovima sindikata na pogrešan način obračunavaju mjesečne plaće. Neki postupci su okončani i vozači su dokazali na sudu da im poslodavci pogrešno obračunavaju plaću. Radi se o mjesečnom fondu radnih sati. Takav način obračuna njih dovodi do toga da su oni u neravnopravnom položaju u odnosu na druge zaposlenike. Njima se pogrešno obračunavaju sati i kada su na bolovanju i kada su na godišnjem odmoru.

Ustavna tužba se može podići, ali kada za to bude uvjeta, malo se pogrešno izrazio kolega na početku.

Mi smo mogli tužiti samo unazad pet godina, ali na pogrešan način vozačima se obračunavaju plaće niz godina", rekao je.

Pročitajte više