VIDEO Vučić primio suosnivača Applea: "Morao sam 15 puta guglati tko je on"

Suosnivač kompanije Apple Steve Wozniak jučer je stigao u Beograd gdje ga je dočekao srpski potpredsjednik vlade i ministar financija Siniša Mali koji mu je predstavio projekt izgradnje Expo 2027, nakon čega mu je uručio košaru organskih jabuka. Wozniak se jučer sastao i s premijerkom Anom Brnabić, a danas ga je primio predsjednik Aleksandar Vučić koji je nakon sastanka dao izjavu za medije.

"Ponosan san što je danas s nama… Ne znam točno što bih sve rekao… Izumitelj i jedan od osnivača Applea, ali i jedan za kojeg ljudi, koji se za razliku od mene razumiju u posao kojim se Steve Wozniak bavio, kažu genije, ponosan sam da je danas u našoj zemlji, ja sam presretan što ga imam priliku ugostiti.

Istovremeno, on je bio uključen u filantropske pokrete, a najviše poduku djece. On je ovdje sa svojom suprugom Janet i ja sam im vrlo zahvalan na razgovorima koje smo vodili, pošto ja ne mogu pričati o kompjuterima, ništa o tome ne znam, osim pritisnuti power on i off i eventualno otkucati neki tekst, ostalo ništa.

Ali sam znao slušati što je rekao o načnu obrazovanja i razgovarali smo što možemo učiniti u Srbiji da budemo privlačniji za klince, za one koji bi u našoj zemlji mogli pronaći najbolje moguće škole i sveučilišta, time bismo smanjili broj ljude koji odlaze, a privlačili ljude iz regije i šire. Za nas je od ključnog značaja bio razgovor o obrazovanju i o tome kako da promijenimo svijest ljudi da nam je obrazovanje najvažnije", rekao je Vučić.

"Sada se možemo hvaliti da je kompjuterski genij Srbin"

"Vjerujem da će vlada Srbije na moj prijedlog tvorcu mikro računala, legende IT industrije, dodijeliti putovnicu Srbije. Ja čestitam njemu i njegovog supruzi, oni će danas-sutra postati građani Srbije i to je najveća čast. I da razočaram one koji su tražili neke druge razloge, mislili da je plaćen, čovjek je bez dinara došao ovdje, sam je platio svoju kartu. Inače ima toliko novca da bi… Ali on taj novac troši u humanitarne svrhe.

Ja sam jako sretan, nismo ga dovodili niti mi političari niti bilo tko drugi. Janko Tipsarević je puno učinio za našu zemlju jer ga je zamolio da dođe, a ja ću mu uručiti srpski pasoš i sada se možemo hvaliti da je kompjuterski genij Srbin, koji će najveći dio života provesti u Americi, ali dolazit će u svoju Srbiju.

"Prijatelji su me pitali, šefe, je l' ga mogu pričekati ispred restorana?"

"Kad su mi rekli, prvo sam morao pogledati 15 puta preko Googlea vidjeti tko je Steve Wozniak, čuo sam, al sad… Kada sam to saopćio nekim prijateljima koji je bave računalima, pitali su me: 'Šefe, je l' se mogu negdje sresti s njim? Je l' ga mogu pričekati ispred restorana?' Ja nisam znao da takvo nešto postoji u svijetu, ja sam znao da su sportaši zvijezde, radnici u kulturi, ja sam mislio da su zvijezde nerijetko i političari. Mi smo ništa u odnosu na Stevea Wozniacka, to je takva zvijezda da to nisam vidio.

Ovdje su najveći glumci američki dolazili, nikad nisam čuo da je netko tolika zvijezda kao Steve Wozniak, to je takva pomama u Srbiji da ga vide, samo da se rukuju s njim, da se slikaju. Ja ću uzeti malo tog zadovoljstva pa ću otići na ručak s Wozniakom, a kao s građaninom Srbije u budućnosti imat ćemo prilike da ga češće vidimo."

Polemike u Srbiji oko toga je li Wozniak plaćen da dođe

Nakon Vučića obratio se i Wozniak koji je rekao da je i prije bio zainteresiran za ovaj dio svijeta. "Janko Tipsarević je vidio da smo moja supruga i ja zainteresirani za ovaj dio svijeta i za Srbiju i pomogao je organizirati da dođemo ovdje i da dobijemo državljanstvo. Ja sad govorim prijateljima da nam Srbin koji živi u Americi", rekao je.

Dalje je nastavio govoriti o brendu Applea i o Expo-u 27. Kazao je da su on i supruga putovali po mnogim gradovima na Dunavu, no nikada nisu bili u Srbiji.

Mnogi su u Srbiji kritizirali dolazak Wozniaka kao Vučićev predizborni trik i nagađali da mu je srpska vlada platila da dođe. Forbes Srbija piše da je Wozniak profesionalni govornik te da je nedavno posjetio Poljsku i držao govor na sveučilištu u Varšavi, a da ga je moguće angažirati za od 75.000 do milijun dolara. Dodali su i kako nije poznato je li ga Srbija platila, a danas je Vučić to demantirao. 

Pročitajte više