VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte

Screenshot: YouTube/Guardian

Slovački zastupnik u Europskom parlamentu privukao je pozornost danas tako što je nakon govora s pozornice pustio - živu pticu. Kako je poručio, to je učinio u znak mira u svijetu.

Na zbunjenost i iznenađenje prisutnih zastupnika u Strasbourgu, Miroslav Radačovski, čelnik desničarske slovačke stranke Patriot, posegnuo je u svoju torbu, koju je imao ispod sakoa, i pustio golubicu da poleti u dvorani parlamenta.

Rekao je da "želi mir cijelom svijetu, Rusima i Ukrajincima". Želio bih osloboditi ovu golubicu kao simbol mira, da simbolizira da je Europi potreban mir. Dopustimo ovoj golubici da nas sve ujedini", kazao je Radačovski. 

Međutim, iako je prisutne htio ujediniti, neke je užasnuo. 

Kritizirala ga francuska kolegica iz redova Zelenih

Caroline Roose, francuska zastupnica u Europskom parlamentu iz redova Zelenih, kritizirala ga je rekavši da je iskoristio živu životinju u svrhe davanja političkog stava što je protivno pravilima parlamenta. 

"Upotrijebio je životinju, skrivenu u svojoj torbi kao jednostavan predmet, samo da bi danas dao mirovnu izjavu. Što ćete učiniti da vratite ovu životinju, gospodine? Gdje je dobrobit životinja u gesti ovog govornika? Smatram ovo apsolutno neprihvatljivim", kazala je Roose.

Dok je ptica letjela po dvorani, drugi kolega je upitao Radačovskog: "Možeš li je i uhvatiti?"

Jan-Christoph Oetjen, potpredsjednik parlamenta, rekao je da će incident biti prijavljen predsjedniku doma, dodajući: "Nadamo se da će životinja biti dobro."

Pročitajte više