VIDEO Žestok obračun Plenkovića i Ćipe u saboru. Ćipe vikao: Koaliraš s teroristima!

Foto: Screenshot Saborska TV

U saboru traje aktualno prijepodne na kojem premijer Andrej Plenković i članovi vlade odgovaraju na pitanja zastupnika.

Došlo je do verbalnog obračuna Stipe Mlinarića Ćipe iz Domovinskog pokreta s Plenkovićem. 

"Gospodine Plenkoviću, vi nazivate Damira Markuša teroristom, čovjeka koji se borio u Vukovaru. Pokušavate provući tezu da je napad ispred vlade bio teroristički, to je vaša teza. SOA i DORH su rekli da nije bio teroristički napad. Gospodine Plenkoviću, nemojte manipulirati. Ako itko koalira sa teroristima, to ste onda vi! Uzeli ste SDSS, Hadžića, Stanimirovića i ekipu. A idete protiv Damira Markuša koji je branio Vukovar dok ste vi jeli kroasane. Sram vas može biti!" rekao je Ćipe Plenkoviću.

Plenković je potom uključio mikrofon iako ga je predsjednik sabora Gordan Jandroković opominjao.

"Ćipe ne zna i laže", rekao je Plenković.

"Vi lažete", odgovorio je Ćipe.

"Ne znaš i lažeš, to javnost mora znati. Ne znaš i lažeš", rekao je Plenković.

"Lažete vi", uzvratio je ponovno Ćipe.

"Ti si lažljivac", rekao je Plenković.

Jandroković je potom prekinuo sjednicu koja je potom nastavljena nakon 10-ak minuta. 

Pogledajte snimku obračuna.

 

Nakon pauze HDZ-ovci branili premijera

Nakon pauze, u obranu premijera stalo je više HDZ-ovih zastupnika, a Mario Kapulica rekao je da je policija utvrdila da napad na Banske dvore ima obilježje terorističkog čina, a da su DORH i SOA potvrdili kako je riječ o terorističkom napadu.

Stipo Mlinarić poručio je pak je da je teroristički čin počinjen u Borovu Selu gdje je ubijeno 12 policajaca, a 33 godine nitko nije odgovarao za to. "Vi ste krivi za to što nisu procesuirani jer ste na vlasti više od 25 godina i koalirate s SDSS-om", rekao je.

Za povrede poslovnika javljali su se i zastupnici i branitelji iz redova HDZ-a, ali i oni iz Domovinskog pokreta, a zbog zlouporabe povrede poslovnika Jandroković je većini podijelio opomene.

Kako je sve počelo

Sve je počelo kada je Daniel Spajić (Domovinski pokret) upitao premijera za što u proračunu služi stavka od tri milijarde kuna za prognanike i izbjeglice, a prije to nismo imali. Uz to je dodao da je u zadnjih 10 mjeseci u Hrvatsku ušlo oko 55.000 nelegalnih migranata, a koji su dobili potvrde da mogu ući u Hrvatsku na sedam dana, no više se ne zna gdje su ti ljudi.

Vezano uz nezakonite migracije Plenković je rekao da je Vlada u ponedjeljak prihvatila izviješće o stanju nezakonitih migracija u ovoj godini kako bi proaktivno djelovala, a sutra će se na Saboru raspraviti pitanje nezakonitih migracija.

Plenković je također rekao da je Markuš član Predsjedništva Domovinskog pokreta i jedini koji je došao na zadnje ročište Đure Čehulića osuđenog zbog prijetnji premijeru u slučaju Danijela Bezuka i teroristički napad na Vladu 2020. "Drago mi je da Markuš i dalje podržava Čehulića kao što je indoktrinirao Bezuka. Vidim da predsjedništvo Domovinskog pokreta podržava ljude koji su osuđeni na kaznu zatvora i uvjetno. Vi ste to kao politička stranka 2020. podržali i  iskazali razumijevanje za teroristički napad", rekao je. 

Kazao je i da bi predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava "a la carte" primao ljude u Vukovar na Dan sjećanja. "Novi moment u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti gdje bi nam jedna stranka svima u Hrvatskoj određivala tko može, a tko ne doći na Dan sjećanja u grad heroj. Podržavate teroriste i ne bi puštali sve Hrvate da dođu u Vukovar dati počast braniteljima i onima koji su u Vukovaru izgubili živote", rekao je.

Pročitajte više