KORONAVIRUS

VIDEO Pogledajte kako se iz jednog kašlja koronavirus može širiti po trgovini

Foto: Screenshot

FINSKI znanstvenici napravili su simulaciju koja pokazuje kako se čestice iz jednog kašlja koje sadrže koronavirus mogu širiti supermarketom. 

Simulacija znanstvenika sa sveučilišta Aalto pokazuje da se čestice u zraku u zatvorenom prostoru zadržavaju nekoliko minuta i šire se kroz dva reda u trgovini. 

Prema preliminarnim rezultatima njihovog istraživanja, sitne se čestice koje sadrže koronavirus mogu zadržati u zraku duže nego što se mislilo što govori u prilog tome da bi se tijekom pandemije trebali izbjegavati zatvoreni prostori. 

Četiri istraživačka tima zasebno su proveli modeliranje, koristeći iste početne uvjete, za osobu koja kašlje u prolazu između polica.

"Netko zaražen koronavirusom može kašljati i hodati, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus", rekao je docent Sveučilišta Aalto Ville Vuorinen.
"Te bi čestice mogle završiti u dišnim putevima drugih u blizini", dodao je.

Jussi Sane, glavni specijalist Finskog instituta za zdravlje i dobrobit, naglasio je važnost preliminarnih rezultata.

"Institut preporučuje da ostanete kod kuće ako vam nije dobro i da održavate fizičku distancu sa svima. Upute uključuju i kašljanje u rukav ili tkivo i brigu o dobroj higijeni ruku", rekao je Sane.

„Na temelju modeliranja konzorcija još uvijek nije moguće izravno izdati nove preporuke. Međutim, rezultati su važan dio cjeline i trebali bismo ih usporediti s podacima iz stvarnih epidemija studija“, dodao je Sane.

Pročitajte više