Videosnimka potvrdila da u Klaićevoj vezuju djecu

VIDEOSNIMKA troipolgodišnjeg djeteta iz Klinike za dječje boleseti u Klaićevoj ulici demantira izjave nadležnih da je dijete vezano vrpcom za jednu nogu uz bolnički krevetić. Videosnimka pokazuje da je mališan vezan za obje noge, a mučan zvučni zapis svjedoči o užasnom plaču nemoćnog djeteta.

Nakon napisa u dnevnom tisku o vezivanju djece jučer se službeno oglasila Klinika, pozivajući se na "internu istragu" nad dežurnim osobljem. Očitovanje je potpisala dr. Vlatka Bošnjak Mejaški, voditeljica nadležnog Odjela neuropedijatrije, a u njemu se tvrdi da vezivanja za obje noge nije bilo.

Videosnimka spornog bolničkog tretmana kojeg posjeduju roditelji 19-mjesečnog R.D., koji je ležao tik do troipolgodišnjaka, potvrđuje suprotno. Majka mlađeg djeteta ustvrdila je da je starije dijete 25. listopada bilo vezano nekoliko sati, točnije od 10 do 15.30 sati, bez prisutnosti dežurnih sestara, piše Glas Istre. Što je bilo kasnije nije poznato, jer su taj dan roditelji R.D. odveli iz bolnice.

19-mjesečni R. D., koji je hospitaliziran zbog paničnog noćnog straha 21. listopada, kako tvrde u klinici, nije bio vezivan. Njegovi roditelji pak tvrde da im je sin na svoj način ispričao i pokazao rukom nogu koju su mu vezali, nakon što su primijetili iritaciju na obrazu.

Dr. Bošnjak Mejaški odbacuje tvrdnje da je najmlađe dijete bilo vezivano jer to nije bilo potrebno, a za starije dijete kaže da je bilo vezivano za jednu nožicu u nužnom zahvatu imobilizacije i zbog sigurnosti da ne padne iz kreveta. Ističe da vezivanje troipolgodišnjaka s dijagnozom konvulzije ne bi bilo potrebno da je bio prisutan jedan od roditelja.

"Mene zapravo čudi kako je moguće da dijete od devetnaest mjeseci života može ispričati kako je bilo vezano. Nije bilo ni stavljanja poveza na usta, ni kod jednog ni kod drugog djeteta. Doista mi je žao što roditelji tvrde suprotno, no ukoliko budu inzistirali na tome, morat ćemo zaštititi ugled i dostojanstvo klinike"- kazala je dr. Bošnjak Mejaški. Čudno joj je što se roditelji nisu upisali u knjigu žalbe ili svoje pritužbe uputili glavnoj sestri, šefu odjela ili upravi Klinike.

Juraja Prežigala, pomoćnika ravnatelja Klaićeve bolnice šokirala je snimka vezivanja djeteta koja je jučer prikazana na televiziji te je najavio oštru istragu i preispitivanje funkcioniranja službe u Klinici. Snimka je bila prikazana bez prethodne najave sudionika, a televizija je za njega doznala posredstvom novinarske ekipe Novog lista.

Prema mišljenju stručnjaka, imobilizacija kod djece izaziva snažan stres jer mališani ne mogu racionalizirati i objasniti razloge zašto su vezani. Kao posljedica može se javiti noćno mokrenje, noćni strahovi, depresija i ostala psihosomatska oboljenja.

Pročitajte više