Vidoševića s lisicama na rukama odveli u Remetinec!

Foto: Hina

KAKO doznaje Index sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor za Nadana Vidoševića! Vidoševiću će društvo u istražnom zatvoru praviti i šefica računovodstva HGK-a Josipa Mladinov. U pritvoru se već nalazi njegova pomoćnica Zdenka Peternel.

Nadanu Vidoševiću, bivšem predsjedniku HGK, zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Pokupec. Najavila je žalbu na dio odluke kojom je odbijen njihov prijedlog da se Vidoševiću zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Voditeljici Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipi Mladinov, koja je jučer također uhićena, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Tijekom istrage koju je USKOK pokrenuo protiv ukupno pet osoba bit će ispitano 35 svjedoka.

Prema neslužbenim podacima, USKOK traži blokiranje imovine Vidoševića, njegove majke i supruge.

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač najavio je žalbu na odluku o pritvoru. Dodao je da je njegov branjenik iznosio obranu.

Uskok ih tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela

Uskokje večeras zatražio zadržavanje Nadana Vidoševića u pritvoru te objavio detaljno priopćenje o akciji Remorker.  Uskok je istražni zatvor zatražio i za jučer uhićenu voditeljicu Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipu Mladinov, a Uskokovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

Uskok Vidoševića, Peternel i Mladinov tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zloporabe položaja i ovlasti, a Komeričkog i Premilovca za pomaganje.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1960., 1950., 1957., 1965., 1966. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

> Vidoševića doveli u Uskok: Osumnjičen da je bio na čelu kriminalne skupine koja je izvlačila novac!

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, od 2006. do veljače 2011. godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore, zatražio od drugoosumnjičenice, predstojnice Ureda predsjednika Komore, da na temelju njegove ovlasti potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od trećeosumnjičenice, voditeljice Službe za financije i računovodstvo Komore, da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su osumnjičenice pristale. U cilju daljnje realizacije plana prvoosumnjičenik je od četvrtoosumnjičenika, koji je poslovno surađivao s Komorom, zatražio da pronađe osobu kojoj bi se s računa Komore isplaćivao novac, što je četvrtoosumnjičenik, kako bi zadržao poslove s Komorom, i učinio te je u tu svrhu angažirao petoosumnjičenika koji je potom, u nakani da se i sam znatno okoristi, za nagradu od 10 posto od svakog isplaćenog iznosa, u ime više trgovačkih društava, u kojima je on isključivo vodio poslovanje, sačinjavao ponude i ugovore o poslovnoj suradnji između Komore, kao naručitelja usluga, i tih društava, kao izvršitelja usluga. Ugovori o nepostojećim uslugama dostavljani su trećeosumnjičenici a ona ih je potom dostavljala drugoosumnjičenici koja ih je potpisivala u ime prvoosumnjičenika.

Na temelju potpisanih ugovora petoosumnjičenik je u ime društava Komori ispostavio veći broj faktura čije je plaćanje, iako je znala da za to nema osnova i da navedene usluge neće biti izvršene, realizirala trećeosumnjičenica. S računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna a potom je navedeni iznos uplaćen na račun jednog inozemnog društva s kojega  ga je  podizao petoosumnjičenik koji je novac, umanjen za iznos svoje nagrade od najmanje 3,5 milijuna kuna, predavao četvrtoosumnjičeniku koji je ukupan iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna potom proslijedio dio na ruke prvoosumnjičenika a dio drugoosumnjičenici koja je veći dio novca predavala prvoosumnjičeniku. Na opisani način prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su se nepripadno okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, petoosumnjičenik za najmanje 3,5 milijuna kuna, a Komora je oštećena za najmanje 35 milijuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenice a protiv drugoosumnjičenice je već određen istražni zatvor.

Pročitajte više