Vidović Krišto: HDZ, SDP, HNS, SDSS, Možemo, DP... Nema suradnje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najava predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka danas je izazvala brojne reakcije oporbenih stranaka koje su poručile da je Hrvatska država u kojoj se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa riješiti.

"Domovinski pokret je spreman za izbore i još smo u veljači tražili opoziv premijera jer vodi koruptivno-klijentelističku vlast”, podsjetio Stipo Mlinarić (DP). Istaknuo je da njegova stranka nudi ono što HDZ nikada ne može ponuditi hrvatskom narodu - poštenje, čestitost, ljubav prema svojoj domovini bez korupcije, krađe i gledanja sebe.

Poručio je i da su se Plenković i ministri grdo prevarili ako misle da su "medicinske sestre, doktori, učitelji, profesori, vojnici, policajci idioti i da će nasjesti na povećanje plaće od 80 ili 100 eura, da će zaokružiti koruptivni HDZ koji je pokazao da mu milijarda kuna ništa ne znači".

Mlinarić: Penava je naš kandidat za premijera

Nepravednim smatra to što se po Ustavu osam predstavnika nacionalnih manjina bira u sabor, a problem su mu i izjave premijera i ministara da manjine moraju biti u vladi, upitavši u kojem to zakonu piše.

"Nacionalne manjine trebaju financirati svoja kulturno-umjetnička društva, događanja, obilježja, ali da oni odlučuju tko će biti premijer, koje ćemo avione kupiti, hoćemo li uvesti vojni rok, nacionalne manjine nigdje u svijetu ne služe za to, nego samo u Hrvatskoj, zahvaljujući HDZ-u, ali i SDP-u", rekao je.

Mlinarić je najavio da će njihov kandidat za premijera biti predsjednik stranke i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji će predvoditi listu u 5. izbornoj jedinici u kojoj će i pobijediti. Za sebe je rekao da će biti prvi na listi u 10. jedinici koju je ocijenio najtežom. Nije odgovorio na pitanja o koaliciji s HDZ-om. 

Pavliček: Koalicija Suverenista i Mosta će biti veliko iznenađenje izbora

Građane je pozvao da ne glasaju za HDZ i SDP te dodao kako postizborna koalicije ne dolazi u obzir sa SDSS-om i Možemo!. Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) misli da će građani prepoznati političke opcije koje su četiri godine istinski radile za dobrobit hrvatskog naroda i davale prijedloge kako bi stanje u društvu bilo bolje nego je sada. 

"Uvjeren sam da će koalicija Hrvatskih suverenista i Mosta biti jedno veliko iznenađenje izbora", ustvrdio je. Otkrio je da će kandidat za premijera biti iz redova Mosta te će biti, kaže, jedina alternativa trenutačnoj vlasti.

Pavliček je rekao da će nositi listu u petoj izbornoj jedinici a nemogućom je ocijenio postizbornu koaliciju njihovog saveza s HDZ-om. "Imamo čvrst dogovor s Mostom da ćemo o postizbornoj koaliciji i potpori određenim političkim opcijama dogovarati zajedno, kao i dogovor i da nema potpore HDZ-u niti da ćemo dozvoliti neke sulude kombinacije s ekstremnom ljevicom", kazao je.

"Hrvatska je u osam godina izgubila 300 tisuća stanovnika, po indeksu korupcije je iza Ruande i Kube, smijenjeno je 30 ministara zbog korupcije, imamo deficit državnog proračuna od četiri milijarde eura, Hrvatska je država gdje bez stranačke iskaznice HDZ-a ne možete riješiti ništa”, poručio je.

Vidović Krišto: Platežna moć Hrvata je na dnu

Nasuprot tomu, naglašava, oni su dali konkretne mjere za demografiju, za povratak naših ljudi iz inozemstva, bili su protiv uvođenja eura i covid-terora tijekom pandemije te se borili protiv korupcije. Zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP) zapitala je kako su se uopće vladajuće strukture drznule opet nuditi hrvatskim građanima. 

"Činjenica da se HDZ, SDP i njihovi pomagači nude i traže povjerenje građana je čisti bezobrazluk”, ocijenila je Vidović Krišto navodeći kako je platežna moć hrvatskih građana na dnu EU-a, a cijene više nego u Njemačkoj i Danskoj.

Najavila je kako je plan njezine stranke izaći na sve izbore i u svim izbornim jedinicama, da će osobno vjerojatno biti na listi u prvoj izbornoj jedinici te da neće surađivati ni s jednom drugom strankom.

"HDZ, SDP, HNS, SDSS, Možemo, DP.... čiji je rad u zadnjih 20 godina rezultirao time da je 500 tisuća hrvatskih građana pobjeglo iz Hrvatske?", upitala je Vidović Krišto i dodala kako OiP nikada neće surađivati s takvim strukturama ni pojedinačno ni u kolektivu.

Pročitajte više