Vidović Krišto zatražila odgodu rasprave o povjerenju Zdravku Mariću

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNICA Karolina Vidović Krišto je na početku sjednice Hrvatskog sabora apelirala na predsjednika sabora da raspravu o iskazivanju povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, koja je planirana za danas, premjesti na neki drugi dan.

"Danas raspravljati o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu, pa kasno poslijepodne ili čak kasno navečer o povjerenju ministru, u najmanju je ruku silovanje demokracije i ponižavanje sabora", kazala je zastupnica.

Ona je pokrenula inicijativu za smjenu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio ju je da Poslovnik daje pravo predsjedniku da utvrđuje dinamiku saborskih rasprava, što znači da će se o povjerenju ministru financija Mariću, kako je ranije planirano, raspravljati danas.

Sabor će to učiniti nakon što objedinjeno raspravi prijedlog rebalansa državnog proračuna, izmjene Zakona o izvršavanju proračuna i Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine.

Inicijativu za smjenu ministra financija Zdravka Marića pokrenula je upravo Vidović Krišto, a potpisima su je podržala još 33 oporbena zastupnika iz različitih ideoloških grupacija, a to nisu učinili zastupnici IDS-a i Možemo.

Vlada RH je odbila sve njene navode

Vidović Krišto je to učinila zbog Marićevog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrdi, njegova "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Vlada RH je odbila sve njene navode te poručila da ministar Marić svoju dužnost obnaša savjesno, poštujući Ustav, zakone i pravni poredak, te se zauzima za svekoliki napredak Hrvatske. 

Pročitajte više