Vidović promatračkoj misiji EU predstavio projekte reformi

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović u utorak je voditelje Ureda promatračke misije Europske unije u Hrvatskoj Hansa Ewea i promatrača za politička pitanja ureda Miku Makinena upoznao s projektima mirovinske reforme, reforme radnog zakonodavstva i sustava socijalne skrbi, priopćeno je iz tog ministarstva

U priopćenju se podsjeća da se Vidović s promatračima EU posljednji puta sastao krajem 2001. otkada su u ministarstvu poduzete brojne aktivnosti i ostvareni "pozitivni pomaci" što su prepoznali i promatrači.

Mirovinska reforma danas se smatra uglavnom završenom a mnogi je neovisni stručnjaci drže "osobito uspješnom", piše u tekstu.

O reformi radnog zakonodavstva ministarstvo je kazalo da će paketom zakona utjecati na "povećanje fleksibilnosti tržišta rada uz istodobno povećanje socijalne sigurnosti radnika u slučaju otkazivanja ugovora o radu".

Posljednja reforma koju je ministarstvo sebi zadalo jest reforma sustava socijalne skrbi, "najzahtjevnija i najopsežnija".

Ta reforma, koja bi konačno trebala biti završena za 15 dana i na kojoj je radilo osam stručnih timova i stranih stručnjaka, unijet će "radikalne promjene".

Ministarstvo na kraju priopćenja bilježi da su se nakon "iscrpnog ministrovog izlaganja" obje strane suglasile da je "postignut veliki uspjeh u dosadašnjim projektima", te da je nastavak u tom smjeru "nužan i opravdan".

Pročitajte više