vidović: sindikati imaju pravo, ali ne i razloga za referendum o izmjenama zor-a

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je danas da sindikati imaju pravo organizirati referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR), ali ne i razloga za to jer je radnicima gubitak nekih prava kompenziran u pratećim zakonima.

Čelnici sindikalnih središnjica idućeg bi četvrtka, 29. svibnja, trebali odlučiti o provedbi sindikalnog referenduma u vezi izmjena ZOR-a, o čijim rezultatima ovisi hoće li organizirati opći štrajk, a zasad su se četiri središnjice založile za referendum.

Sindikalno članstvo bi se putem referenduma trebalo izjasniti prihvaća li ili ne ono što su socijalni partneri dogovorili oko izmjena ZOR-a.

"Organiziranje referenduma je pravo sindikata i u tome nema spora, ali za tako nešto nema razloga jer smo nizom zakona uspjeli kompenzirati smanjenje nekih prava", rekao je Vidović na konferenciji za novinare.

Najavio je da će, bez obzira na referendum, izmjene ZOR-a uskoro biti upućene u drugo saborsko čitanje, a novi zakon trebao bi biti usvojen do 1. srpnja.

Izmjene ZOR-a dio su prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskim standardima, bez čega Hrvatska ne može ući u Europsku uniju, naglasio je Vidović.

Istodobno s primjenom novog ZOR-a od 1. srpnja isplaćivat će se povećane novčane naknade za nezaposlene, a Ministarstvo rada će predložiti Vladi da se smanjene otpremnine i skraćeni otkazni rokovi primjenjuju od 1. siječnja 2004. godine, rekao je Vidović.

Dodao je da bi smanjenje otpremnina pogodilo između 25.000 i 28.000 radnika, dok će naknade za nezaposlenost biti povećane i produljene za 100.000 osoba.

Osim toga, iz Fonda za radnička potraživanja isplaćivat će se plaće radnika tvrtki koje su u stečaju, a izmjenama Kaznenog zakona osigurat će se redovita isplata plaća.

"Napravili smo dobar posao pa će sindikati i poslodavci dobiti dobro zakonsko okruženje u gospodarskom i socijalnom smislu", ustvrdio je Vidović.

Pročitajte više