Vijeće Europe bez komentara na Murganićkinu izjavu o ograđivanju od dijelova Istanbulske konvencije

VIJEĆE Europe (VE) pozdravilo je danas najavu premijera Andreja Plenkovića da će vlada za dva tjedna raspravljati o Istanbulskoj konvenciji i nakon toga je uputiti u sabor na ratifikaciju. 
 
"Pozdravljamo taj pozitivan i ohrabrujući korak. Europa se treba ujediniti u borbi protiv nasilja nad ženama", objavio je Daniel Holtgen, glasnogovornik vodeće europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.
 
VE zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a većina i ratificirala.
 
Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima.
 
Nisu komentirali najavu Murganić da će se ograditi od teksta
 
U Vijeću zasad nisu htjeli komentirati kasniju izjavu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić da će vlada, vezano za usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštovati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.
 
Murganić nije pritom objasnila o kojim se ogradama radi. 
 
Plenković je danas kazao da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema Istanbulskoj konvenciji koja je za njega "prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" i misli da će sabor prihvatiti dokument. 
 
VE je jučer, na Međunarodni dan žena, pozvalo države članice da ratificiraju Konvenciju kojoj je svrha spriječiti i ukinuti nasilje nad ženama. 
 
U Konvenciji nema nikakvih pokušaja izmjene rodnih uloga, nego je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Strasbourgu.

Pročitajte više