Vijeće Europe: Hrvatska policija migrante bacala u Koranu. MUP: To je povjerljivo

Foto: Screenshot Lighthouse Reportsa

DANAS je objavljeno izvješće Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), u kojem se navode optužbe o zlostavljanju migranata koje provodi hrvatska policija.

U izvješću, koje je nastalo nakon posjeta izaslanstva Hrvatskoj od 10. do 14. kolovoza 2020. godine, traži se da Hrvatska spriječi zlostavljanje migranata koje provodi policija, kao i to da osigura učinkovitu istragu.

CPT: Čuli smo brojne optužbe o zlostavljanju migranata

U izvješću se ističe da je, prvi put otkako je CPT posjetio Hrvatsku 1998. godine, bilo očitih poteškoća u suradnji. Izaslanstvo CPT-a dobilo je nepotpune informacije o mjestima na kojima se privode migranti, a navode i da su im policijski službenici ometali pristup potrebnoj dokumentaciji.

Osim posjeta policijskim postajama u Hrvatskoj, izaslanstvo CPT-a bilo je i u Unsko-sanskom kantonu BiH. Tamo su čuli, kako navode, brojne vjerodostojne i podudarne navode o fizičkom zlostavljanju migranata, koje su vršili hrvatski policajci, a pogotovo pripadnici interventne policije. 

 

Navodno zlostavljanje sastojalo se od šamara, udaraca, udaraca pendrecima i drugim tvrdim predmetima (npr. kundacima/cijevima vatrenog oružja, drvenim palicama ili granama drveća) u različite dijelove tijela. 

"Migrante vezanih ruku bacali u Koranu"

Navodno zlostavljanje se, prema navodima, dogodilo u vrijeme presretanja migranata u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice i/ili u trenutku njihovog protjerivanja preko granice s BiH.

U značajnom broju slučajeva intervjuirane osobe su izaslanicima pokazale nedavne ozljede na tijelu, koje su liječnici sudske medicine ocijenili kompatibilnim s njihovim navodima.

Izvješće navodi i da su neki migranti prisiljeni hodati kroz šumu do granice bosi, a neki su vezanih ruku bili bačeni u Koranu. Neki migranti su također naveli da su ih vraćali u BiH samo u donjem rublju, a u nekim slučajevima čak i gole. Nekoliko osoba je također izjavilo da su, dok su uhićeni ležali licem na tlu, pojedini policajci pucali u tlo pored njih.

"Nema neovisnog tijela koje može nadzirati policiju"

"Priznajući značajne izazove s kojima se hrvatske vlasti suočavaju u suočavanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom. Ipak, unatoč tim izazovima, Hrvatska mora ispuniti svoje obveze u vezi s ljudskim pravima i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način", piše u izvješću.

Nalazi izaslanstva CPT-a također pokazuju da ne postoje učinkoviti mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinitelja navodnih djela zlostavljanja. Navode i da ne postoji neovisno tijelo koje bi provjerilo te optužbe.

CPT ipak želi nastaviti konstruktivan dijalog i smislenu suradnju s hrvatskim vlastima, a žele i da praksa zlostavljanja migranata prestane, navodi se.

Ministarstvo: Bili smo protiv objave Izvješća

Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da nije dalo suglasnost za objavu navedenog Izvješća te da je CPT svoje Izvješće temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH te je prekoračio svoje ovlasti.

"Protivljenje Ministarstva unutarnjih poslova RH objavi Izvješća potaknuto je činjenicom da se Izvješće u značajnoj mjeri temelji na izvorima informacija prikupljenima u Bosni i Hercegovini, gdje su predstavnici Odbora boravili prva dva dana svoga posjeta Republici Hrvatskoj, i to u kontaktu s predstavnicima nevladinih udruga i migrantima čiji je cilj pod svaku cijenu nezakonito ući na teritorij Republike Hrvatske u namjeri daljnjeg migriranja prema državama zapadne Europe. Očekivano je da, kad Odbor provodi provjere u jednoj državi, informacije na temelju kojih sastavlja Izvješće prikuplja i uvide provodi upravo u toj državi", piše MUP.

"Nema dokaza o zlostavljanju"

Tvrde da nema konkretnih dokaza za tvrdnje o zlostavljanju migranata, a navode i da je dodatni razlog zašto su bili protiv izvješća to što se CPT fokusirao na migrante, a ne na pritvorenike.

"Nije slučajnost da je upravo tijekom boravka predstavnika Odbora u graničnim područjima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zabilježena veća skupina migranata u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice kakav je, nakon što je taj pokušaj uspješno spriječen, zabilježen i u veljači 2021. godine prilikom pokušaja skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu da na istom području nezakonito prijeđu zelenu granicu, koji je i u tom slučaju uspješno spriječen. Svemu tome treba dodati da su predstavnici Odbora prilikom obilaska policijskih postaja Republike Hrvatske na granici s Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na to da nisu zatekli pritvorene osobe, fokus stavili na prikupljanje informacija o postupanju granične policije, do kojih su pokušali doći na potpuno neprimjeren, pa čak i nasilan način, čime su prekršili procedure i prekoračili ovlasti Odbora te time iskazali nepoštovanje prema Republici Hrvatskoj kao suverenoj državi i članici Vijeća Europe", piše MUP.

Kažu da je o ponašanju članova Odbora obaviještena i glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić.  

Sva argumentirana očitovanja MUP-a RH dostavljena su još krajem 2020. godine, međutim nisu uvažena ni objavljena, navodi MUP.

"Protiv objave su bile i Armenija, BiH, Moldavija, Rumunjska, Turska"

CPT je odbio argumente MUP-a, predočene dokaze i dostavljenu dokumentaciju, tvrde. Ipak, Ministarstvo će nastaviti surađivati s CPT-om, kažu iz MUP-a.

"Želimo istaknuti da Europska konvencija o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, među ostalim, propisuje da su podaci koje Odbor prikupi prilikom posjeta, njegovo Izvješće, kao i konzultacije sa strankom, povjerljive prirode", piše u priopćenju MUP-a.

Napominju da Hrvatska nije jedina zemlja koja se protivi objavi izvješća, to su ranije učinile i Armenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Objava Izvješća bez suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova RH protekom više od godine dana od ad hoc posjeta, a nakon što je većina preporuka već ispunjena, teško da može biti motivirana poboljšanjem uočenih nedostataka u području zaštite zatvorenika, jer su, ponavljamo još jednom, sve preporuke s toga posjeta u najvećem dijelu provedene", piše na kraju MUP.

Izvještaj o postupanju policije prema migrantima 

Izvještaj Odbora Vijeća Europe o postupanju hrvatske policije prema migrantima možete u cijelosti pogledati ovdje.

Izvještaj Odbora Vijeća Europe o postupanju hrvatske policije prema migrantima by Index.hr on Scribd

Pročitajte više