Vijeće HRT-a nije uputilo javni poziv za formiranje programskog vijeća

VIJEĆE Hrvatske radiotelevizije (HRT) nije danas uputilo javni poziv za ustroj novog Programskog vijeća koje po novom Zakonu treba preuzeti funkcije toga tijela.

Odluka nije donesena iako je za prijedlog da se javni poziv uputi glasovalo na sjednici devetero od 14-ero prisutnih vijećnika. Članovi Vijeća HRT-a odlučili su, naime, ravnati se po novom Zakonu o HRT-u koji propisuje da Vijeće odluke može donositi većinom članova svih vijećnika. Za izglasavanje prijedloga o upućivanju javnog poziva bilo je dakle potrebno 13 glasova.

Vijeće HRT-a dosad je odluke donosilo većinom članova prisutnih na sjednici.

Vijećnici koji su se usprotivili donošenju odluke kazali su, u raspravi koja je prethodila glasovanju, da je Sabor sam donio novi Zakon o HRT-u te da sam može i uputiti poziv za formiranje Programskog vijeća.

Ravnatelj HRT-a Mirko Galić takvu je odluku Vijeća ocijenio ´ozbiljnim udarcem´ na zakonitost rada kuće. ´Odgađanjem usklađivanja sa zakonom ugrožava se funkcioniranja HRT-a´, poručio je vijećnicima Galić.

Javni poziv za izbor članova novog Programskog vijeća raspisat će Sabor ne učini li to Vijeće HRT-a u roku od 15 dana od stupanja Zakona na snagu.

Po novom Zakonu, koji je stupio na snagu 27. veljače, novo Programsko vijeće brojat će 11 članova. Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a od 25 članova, koje su imenovale institucije i nevladine udruge, članove Programskog vijeća imenovat će Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima.

Članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici koji su se istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

Pročitajte više