Vijeće ministara zatražilo informacije od SFOR-a u vezi makedonskog zrakoplova

VIJEĆE ministara BiH izrazilo je na svojoj izvanrednoj sjednici u četvrtak kasno navečer u Mostaru nezadovoljstvo dosadašnjim neuspjelim rezultatima potrage za makedonskim zrakoplovom koji je ujutro nestao blizu Stoca i u kojem je bio makedonski predsjednik Borislav Trajkovski zatraživši od SFOR-a

i nadležnih domaćih službi sve raspoložive informacije.

Kako je izvijestio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, od SFOR-a te od ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske te bosanskohercegovačke direkcije za civilno zrakoplovstvo zatraženo je izviješće o svojim saznanjima vezanim uz nesreću.

Vijeće ministara je utemeljilo i poseban Krizni stožer čije će sjedište biti u Stocu, a čiji je predsjednik ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak. Taj će Krizni stožer po Terzićevim riječima preuzeti istragu oko nestanka zrakoplova, a od SFOR-a je zatraženo da imenuje svojeg časnika u stožer kako bi se koordinirala potraga.

Terzić je zamjerio SFOR-u što tijekom dana nije omogućio pristup terenu gdje je nestao zrakoplov posebnoj postrojbi MUP-a Federacije te zrakoplovu Vojske Federacije BiH. Po Terzićevim riječima, "isključivo SFOR kontrolira letove u zračnoj luci Mostar" na koju je trebao sletiti makedonski zrakoplov.

Na upit zašto su vlasti BiH sutra proglasile dan žalosti ako se ne zna pouzdano za sudbinu zrakoplova Terzić je kazao kako je takva odluka donesena na temelju SFOR-ove informacije da je pronađen zrakoplov i četiri tijela ali je SFOR, po Terzićevim riječima, tu informaciju kasnije povukao. Na upit je li makedonski zrakoplov nestao ili pao Terzić je rekao da je "nestao ali se pretpostavlja da je pao".

(Hina) xgp ybr

Pročitajte više