Majka iz Strožanca: Ravnateljica nam je pokazala metalnu šipku, a onda tvrdila drugo

Foto: Index

Sat i pol vremena trajala je sjednica Vijeća roditelja u OŠ Strožanac na kojoj se raspravljalo o vršnjačkom nasilju uslijed kojeg je izvanredni otkaz Ugovora o radu dobila razrednica 5.E razreda Zrinka Perković Dodig. Ravnateljica Žana Prižmić, kako tvrdi predsjednik Vijeća roditelja Andrija Babić, na sjednici nije bila iz opravdanih razloga. Zbog nedolaska ravnateljice, kako roditelji 5.E razreda tvrde, djeca ni sutra neće sjesti u svoje školske klupe. 

Vijeće je donijelo tri zaključka. Sljedeći tjedan na ponovljenoj sjednici od ravnateljice Prižmić će tražiti detaljno obrazloženje izvanrednog otkaza kolegice Perković Dodig. "Pored obrazloženja otkaza, predložit ćemo Školskom odboru da razriješi dužnosti predstavnicu Vijeća roditelja u tom odboru”, rekao je Babić, koji tvrdi kako zahtjev za razrješenje dužnosti nije zbog načina glasanja o otkazu nastavnici, nego zbog toga što od početka godine nije kontaktirala nikoga iz Vijeća niti se posavjetovala o problemu. 

Roditelji su se na sjednici dogovorili kako će zatražiti od škole i stručne službe da se provede pojačan nadzor 5.A razreda u kojem se nalazi dječak kojeg su optužili za navodno vršnjačko nasilje. Babić je rekao je kako su se svi sudionici složili da već nekoliko tjedana najveći teret događaja u školi podnose djeca. "Dijete koje je optuženo za vršnjačko nasilje je stigmatizirano. Sigurno mu nije lako, kao ni roditeljima djece koji dijele razredno odjeljenje s dječakom”, rekao je Babić te dodao kako ne odobravaju miješanje politike u cijeli problem. 

Raspravljalo se o incidentu s metalnom šipkom

Babić tvrdi kako se na vijeću otvorila tema oko navodnog incidenta prema kojem je učenik u školu ušao s metalnom šipkom i prijetio učenicima. "Nije utvrđeno niti je itko od nas članova vijeća roditelja vidio tu šipku. Razne dimenzije su se protezale po školi. Znamo samo da se radi o metalnom predmetu koji se nalazi u uredu škole.” 

Mama učenice koja je trenutno u istom razredu s dječakom kojeg su optužili za vršnjačko nasilje kazala je kako oni ne žele staviti naglasak na njega. "Smatramo da mu je potrebna pomoć i otkad je prebačen u naš razred, svakodnevno pitamo stručnu službu što se radi po tom pitanju. Od stručne službe nismo dobili pozitivne reakcije. Nakon naše zabrinutosti, oni nam prikrivaju činjenice. Komunikacija stručne službe i roditelja je nikakva i mi smo s pravom zabrinuti”, objašnjava mama učenice Viktoria Modrić Flis. 

Babić o problemima: "Dio roditelja ih smatra manje dramatičnima, a drugi dio dramatičnijima”

Kada se povlači pitanje je li dječak prijetio uz rečenicu kako je on novi Kosta K., Babić tvrdi kako su mišljenja podijeljena. "Ja nisam kompetentan da vam kažem konačan odgovor što se dogodilo. Većina roditelja smatra da problem postoji. Dio roditelja ih smatra manje dramatičnima, a dio njih gledaju dramatičnije na probleme”, mišljenja je Babić, koji današnji nedolazak 5.E razreda u školu smatra vatrogasnom mjerom. 

Mama Modrić Flis kaže kako su njihova djeca potvrdila da se taj incident dogodio te tvrdi kako je i sama ravnateljica Prižmić roditeljima na sastanku pokazala sporan predmet, metalnu šipku. ”U medijima je izjavila da se radi o vijku od tri milimetra, nama je pokazala alat profila L, a meni izgleda kao ključ za mijenjanje guma na autu”, rekla je Modrić Flis, koja smatra kako se radi o hladnom oružju.

Roditelji smatraju kako rješenje problema leži u institucijama koje će početi obavljati svoj posao. Po pitanju otkaza nastavnici Perković Dodig, roditelji 5.A razreda smatraju kako je nelogično da je njihova razrednica Jelena Vrdoljak dobila opomenu zbog prijave nasilja, dok je zbog neprijavljenog nasilja Perković Dodig dobila izvanredni otkaz.

Pročitajte više

 

Pročitajte više