Vijeće sigurnosti nesložno u osudi napada na UN-ove promatače

VIJEĆE sigurnosti UN-a nije uspjelo postići dogovor o zajedničkoj deklaraciji kojom bi osudilo izraelski napad na UN-ov položaj u Libanonu u kojem su poginula četiri međunarodna promatrača, uglavnom zato što su se Sjedinjene Države usprotivile svakoj oštrijoj formulaciji, prenijeli su diplomati.

Vijeće sigurnosti ponovno će se sastati u četvrtak i pokušati se dogovoriti, rekao je novinarima francuski veleposlanik u UN-u Jean-Marc La Sabliere koji ovaj mjesec predsjeda Vijećem.

"Vijeće se nije uspjelo dogovoriti kako će okvalificirati jučerašnji sukob", dodao je La Sabaliere ističući kako se članovi Vijeća nisu mogli složiti je li riječ o "napadu", odnosno "namjernom napadu" izraelskih snaga na položaj UN-a.

Tijekom pregovora o deklaraciji koji su trajali cijeli dan, prijedlog teksta koji je iznijela Kina nekoliko je puta mijenjan na inzistiranje Washingtona.

U zadnjem prijedlogu koji su dobili novinari ne osuđuje se izravno napad na položaj u Khiamu nego "svaki namjeran napad na UN-ovo osoblje" te se naglašava da je "svaki takav napad neprihvatljiv".


 

Pročitajte više