Vijeće sigurnosti protiv prijedloga Rusa da se raspravlja o bombardiranju Jugoslavije

Foto: EPA

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacilo je prijedlog Rusije da se na zasjedanju raspravlja o NATO bombardiranju Jugoslavije 1999. godine, prenosi Klix.ba.

Nakon rasprave prijedlog je stavljen na glasanje. Za prijedlog su glasali Rusija, Kina i Alžir, protiv nije bio nitko, a 12 država bilo je suzdržano.

Prijedlog tim brojem glasova nije usvojen.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti rekao je na početku rasprave da Vijeće nema obavezu uvažiti tu točku dnevnog reda, ispostavljenu od strane samo jedne zemlje članice, te da ova zemlja odbija zahtjev Rusije da se na današnjoj sjednici govori o tome. Dodao je da Vijeće smatra da ovo pitanje ne predstavlja pitanje međunarodne sigurnosti te da Vijeće nije dužno njime se baviti.

Ruski predstavnik je naveo da je pitanje Kosova pitanje međunarodne sigurnosti, ali predstavnik Francuske je istaknuo da je to kontradiktorno budući da Rusija nije htjela uključiti Kosovo u ovu raspravu.

Francuski predstavnik je dodao da Rusija na ovaj način želi opravdati svoju agresiju na Ukrajinu.

"Tenzije na Balkanu visoke"

Riječ je uzeo i predstavnik Kine, koji je kazao:

"Prošlo je 25 godina od početka tog rata, ali tenzije su i dalje visoke na Kosovu, a rane naroda i zemalja Balkana nisu zarasle."

Nakon glasanja, predstavnik ruske delegacije izrazio je žaljenje zbog ishoda glasanja i rekao da se posljedice NATO bombardiranja i danas osjećaju na Balkanu. Naveo je da je ova vojna operacija primjer za rušenje međunarodnog pravnog poretka.

Pročitajte više