Vijeće sigurnosti UN-a postiglo dogovor o Iraku, glasovanje u utorak

VIJEĆE sigurnosti UN-a postiglo je u ponedjeljak dogovor o novoj rezoluciji o Iraku, a glasovanje bi se trebalo održati u utorak poslijepodne, kazali su diplomati.

Rezolucija treba podržati novu iračku privremenu vladu koja preuzima vlast 30. lipnja i odobriti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku.

"Dajemo je na glasovanje u utorak poslijepodne", rekao je američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte.

Francuski veleposlanik Jean-Marc de la Sabliere rekao je da se "tekst kreće u pravom smjeru" i da čeka konačne upute svoje vlade.

Francuska je, uz potporu Njemačke, predlagala kontroverzni amandman koji bi Iraku dao pravo veta na veće operacije multinacionalnih snaga. Sjedinjene Države na to nisu pristale, no nacrt rezolucije održava američko-irački dogovor o suradnji u sigurnosnim pitanjima, uključujući "osjetljive ofenzivne operacije".

Njemački veleposlanik pri UN-u Gunter Pleuger rekao je da je Njemačka pristala na kompromis.

Kineski šef diplomacije Li Zhaoxing kazao je također da je konsenzus blizu.

Nacrt rezolucije daje iračkoj privremenoj vladi pravo da naredi multinacionalnim snagama da napuste Irak i predviđa da njihov mandat prestaje u siječnju 2006. kada bi vlast trebala preuzeti nova na izborima izabrana iračka vlada.

Nacrt potvrđuje pravo Iračana da slobodno određuju svoju političku budućnost i imaju punu kontrolu nad financijskim i prirodnim resursima zemlje.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u govoru pred Vijećem sigurnosti naglasio je da Irak nije propala država. "Uvjeren sam da će zahvaljujući talentu svojih ljudi i prirodnim bogatstvima Irak uskoro moći povratiti svoje mjesto u obitelji nacija", rekao je.

Annan je pozvao Vijeće sigurnosti i međunarodnu zajednicu da velikodušno pomognu privremenu vladu u Bagdadu.

Vijeću sigurnosti obratio se i njegov izaslanik za Irak Lakhdar Brahimi naglasivši da se problem nesigurnosti u Iraku ne može riješiti samo vojnim putem, već da su potrebna i politička rješenja.

Pročitajte više