vijeće za provedbu mira u bih podržava ustroj mostara s jedinstvenom upravom

Vijeće za provedbu mira u Bosni i Hercegovini je na zasjedanju u Bruxellessu najavilo je kako će podržati ustroj Mostara s jedinstvenom gradskom upravom i ugradnjom mehanizama kako nijedan narod ne bi dominirao drugim. L

Kako je objavljeno Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je naveo da "će pružiti svoju punu potporu u provedbi rješenja koje se odnosi na Mostar, zasnovanog na jedinstvenoj gradskoj upravi i s učinkovitim mehanizmima kojim se jamči odgovarajuća zastupljenost u tijelima vlasti i sprječava da bilo koji narod ima većinsku kontrolu u Gradskom vijeću."

Povjerenstvo za preustroj Mostara sastavljeno od domaćih političara a koje je završilo s radom prošloga tjedna nije se usuglasilo oko ključnih pitanja, broja jedinica lokalne samouprave u Mostaru i sustava izbora. Zbog toga će Visok međunarodni predstavnik u toj zemlji Paddy Ashdown morati presuditi o budućem ustroju grada na Neretvi.

"Zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira jasno su stavile do znanja da će podržati jedinstven i ujedinjen grad Mostar. Problemi Mostara su na političkom i ekonomskom planu zasjenili poslijeratni oporavak BiH u cjelini. Zbog toga Europska unija očekuje od BiH da probleme Mostara rješava u sklopu procesa europske integracije", navodi se u pisanoj izjavi Visokog predstavnika koji je komentirao rezultate sastanka Vijeća za provedbu mira u BiH.

Pročitajte više