Vijećnica: Neka ministar demografije bude Rom, oni nemaju problem s natalitetom

Foto: FaH

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije oštro je osudila prijedlog nezavisne vijećnice Ines Vrbanić da ministar demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, ocijenivši njezinu izjavu uvredljivom za Rome.

Vijećnica Vrbanić na današnjoj sjednici Županijske skupštine čestitala je novoj hrvatskoj vladi i predložila da ministra demografije uzmu iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom na to da oni (Romi) nemaju problema s natalitetom, navodi Koordinacija u priopćenju.

Ovo joj nije prvi neprimjeren istup

U Koordinaciji smatraju da je Vrbanić spomenutom izjavom na vrlo ružan i neprimjeren način uvrijedila sve pripadnike nacionalnih manjina, a posebno romsku nacionalnu manjinu i njihova predstavnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Gorana Đurđevića, koji je na navedenoj sjednici bio prisutan, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina.

Ovo nije prvi i jedini neprimjereni i krajnje uvredljiv istup navedene vijećnice jer je i na prethodnim sjednicama Županijske skupštine često spominjala nacionalne manjine u negativnom kontekstu, tvrde u Koordinaciji.

Oglasio se i predstavnik češke manjine

Vijećnicu Vrbanić javno upozoravaju da se prestane na takav način obračunavati s političkim neistomišljenicima.

„Mi, pripadnici nacionalnih manjina zagovaramo kulturu ponašanja, pogotovo na tako visokim lokalnim funkcijama na kojima predstavlja svoje birače. Među njima sigurno ima i pripadnika romske pa i drugih nacionalnih manjina. Nismo sigurni da bi oni baš bili ponosni na ovakve istupe”, stoji u priopćenju koordinacije koje potpisuje predsjednik Damir Malina, ujedno i predsjednik vijeća češke nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Pročitajte više