Vijećnik koji je razotkrio HDZ-ovca pozvan u USKOK

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Facebook

VIKTOR ŠIMUNIĆ, vijećnik iz Oroslavja koji je razotkrio snimku u kojoj mu HDZ-ovac nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, pozvan je u USKOK. 

Šimunić: Zvao me USKOK, nosim im snimku

Potvrdio je to Indexu sam Šimunić. 

Kazao nam je kako su ga iz USKOK-a zvali da dođe sutra u 11 sati te da će se pozivu, naravno, odazvati.

"Zvali su me iz Uskoka prije sat vremena da sutra u 11 dođem dati iskaz. Pitao sam ih treba li im i snimka pa su rekli da donesem. Poslije sam ih opet zvao da pitam u kojem svojstvu trebam doći, pa su mi rekli da dolazim u svojstvu građanina", rekao je Indexu Viktor Šimunić.

>> Šimunić na rubu plača: Da smo normalna zemlja, premijer bi me nazvao i zahvalio

Što je na snimci koja inkriminira moćnog HDZ-ovog zastupnika

Na snimci koja je zahvaljujući Šimuniću dospjela u javnost čuje se kako Tušek govori sljedeće:

"Ali ti mogu pomagati, dati ti pametne informacije iz Ministarstva, od ljudi, od struke znanosti s kojima ja surađujem da vidiš malo kaj ti ljudi misle, da imaš osjećaja oko toga kaj smo propustili i mogu ti pomoći logistički – da me neš krivo shvatil, ali ako trebaš 25 hiljada plakata, onda ti bumo plakate riješili, neš valjda sam trošil te penaze, de buš ti zel donacije? Ti skupljaj sebi donacije, kaj god ti dobiš, dobil si, razumiješ me, ali logistički ljudski, infrastrukturno da imaš nekakvu logistiku, ali ne u smislu da bum ja sad tebi rekel: Ti govori ovo, ti govori ono."

Dakle, Tušek nudi da će mu dijeliti informacije iz Ministarstva i, što je važnije, da će mu riješiti 25.000 plakata. Tušek, pak, tvrdi da je pod tim mislio da će mu pomoći da nađe sponzora.

"Ali ja neću sad da ispadne da smo došli trgovat s tobom oko funkcija, znači, al to je hoćeš ti biti ravnatelj parka prirode, bogte, Medvednica, hoćeš biti ravnatelj institucija za zaštitu ekologije Zagorja, ono kaj je v Radoboju, mislim, ja sad karikiram stvari, hoćeš biti pročelnik, mislim ja ti govorim kaj ima u županiji."

Tušek tvrdi da nije nudio ništa nelegalno

Tušek, međutim, danas tvrdi da nije nudio ništa nelegalno, već da neke stvari karikira u kontekstu razgovora koji su vodili.

>> Tušek: Snimka je autentična. Nije me sram, neljudski je zlorabio moje povjerenje

Tušek ne negira da je snimka autentična. No, tvrdi da su argumenti koje iznosi na snimci karikirani. Drugim riječima, Tušek tvrdi da ono što se čuje na snimci nije ništa nezakonito, da se ne radi o nedopuštenom nuđenju pomoći za izbore niti da se radi o nuđenju posla u županijskim institucijama, već da su stvari koje se spominju zapravo njegov karikirani govor. U svom pravdanju pred novinarima Tušek je spominjao dijelove razgovora kojih nema na snimci, a iz kojih bi valjda bilo jasno da je sve što je govorio zapravo karikiranje.

Pročitajte više