Vijećnik: Milanovićevom sponzoru 2018. oduzeta koncesija, i dalje devastira uvalu

Foto: Andrea Topić, Centar

NAKON što su prošli tjedan inspektori i policija zaustavili radove na cesti koju u uvali Vruja između Brela i Omiša probija poduzetnik Stipe Latković, danas su počele kružiti fotografije s kojih se čini kao da je zadnjih dana betonizacija, usprkos zabranama, nastavljena. 

Kako bismo to provjerili, kontaktirali smo samog Latkovića. Kad smo se predstavili, objasnio nam je da nije raspoložen za izjave.

Upitali smo je li nastavio gradnju nakon što su inspekcije zatvorile gradilište.

"Ništa ja nisam gradio, hvala, doviđenja", kratko je kazao Latković.  

"Iako je koncesija oduzeta, Latković nastavlja devastirati"

Uvalu su danas, osim komunalnog redarstva Grada Omiša i policije, obišli predstavnici stranke Centar, saborska zastupnica Marijana Puljak i županijski vijećnik Igor Skoko. 

Latković je trebao napustiti pomorsko dobro u proljeće 2019. godine

Skoko je pričao o koncesiji na pomorsko dobro koja je oduzeta Latkoviću.

Njome se ništa nije promijenilo, osim što investitor više ne mora plaćati najam. A pristup plaži je i dalje zabranjen svim mještanima jer ju je Latković ogradio zidovima.

Te 2018. godine dogodio se presedan kad su županijski vijećnici svih stranaka glasali jednako. Time je Latkovićeva tvrtka Point Split bila dužna napustiti pomorsko dobro u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu te odluke, dakle, u proljeće 2019. godine. 

Od tada se ništa nije dogodilo.

"Na Županijskoj skupštini smo inzistirali da se koncesija Latkoviću i njegovoj tvrtki Point oduzme. Tek krajem 2018. godine koncesija je oduzeta nakon godina i godina našeg upozoravanja i tolerancije na ovakvu devastaciju prirode. Nažalost, iako je koncesija oduzeta, još uvijek Latković nastavlja devastirati i još uvijek nije izbačen s posjeda državnog zemljišta", kazao je Skoko. 

"Ministar kaže da je sudski spor s Latkovićem trenutno u - zastoju"

 

Puljak je na Vruji istaknula kako devastacija traje punih 20 godina.

"Devastira se zaštićeno područje. O toj devastaciji uputila sam na šest ministarstava pitanja što su oni napravili da se ovo zaustavi. Službe su reagirale, Hrvatske šume i vode pozvale su inspekcije. Ministar pravosuđa mi je odgovorio da je u tijeku tužba Hrvatskih šuma, a taj postupak je trenutno u zastoju. Dakle ping-pong između službi, prebacivanje odgovornosti s jednog ministarstva na drugo, na inspektorat i tako dalje. U tom ping-pongu devastacija se nastavlja punih 20 godina", kazala je Puljak. 

Pozvali su sve saborske zastupnike iz desete izborne jedinice da reagiraju budući da je ovo nadstranačka tema od interesa svih građana Hrvatske. 

Milanović izjavljuje kako je ponosan da ga Latković financira 

Ranije je u saboru zastupnica Puljak govorila o ovom fenomenu.

Na početku izlaganja kazala je kako je poduzetnik Stipe Latković kum Stipe Mesića te dobar prijatelj Ive Josipovića i predsjednika Zorana Milanovića.

>Puljak o Vruji: Čovjek već 20 godina nelegalno gradi jer ima prijatelje na funkcijama

>Milanović o tipu koji ilegalno gradi na državnoj zemlji: Ponosan sam da me financira

Sve se ovo, naglasimo još jednom, odvija na državnoj zemlji.

Pročitajte više