Vijećnik postavio upozorenje kako se turisti ne bi kupali na izvoru Cetine

Foto: Facebook

GORAN ŠIMIĆ, nezavisni županijski vijećnik s liste šibensko-kninskog župana Marka Jelića, odlučio je stati na problem kupanju turista u izvoru Cetine.

Podsjetimo, Vrličani su poslali otvoreno pismo županu Jeliću i zastupniku Miri Bulju zbog toga što se na vrelu rijeke odvija masovni turizam i kupanja turista u Cetini od koje mještani dobivaju pitku vodu.

Šimić, ujedno ekoaktivist i ronilac, postavio je u dogovoru s građanima table upozorenja kod izvora Cetine koje sugeriraju da kupanje nije preporučeno jer se radi o pitkoj vodi. 

"Na inicijativu Ivanke Čoge i njenog partnera, napravili smo tablu upozorenja da plivanje nije preporučeno s obzirom da je tu pitka voda. S obzirom da se stalno prebacuje loptica odgovornosti, mi smo je sami preuzeli i pokušali napraviti barem nešto. Porazgovarali smo s ljudima i postavili dvije table. Jednu na ulazu, a drugu na samom izvoru", rekao je Šimić za portal Dalmacija danas.

"Kupačima nije bilo jasno zašto nema znaka da se ne smiju kupati"

Aktivist je i jutros zatekao kupače i ronioce u odijelima u vrelu Cetine. Kaže da im nije bilo jasno zašto nigdje ne postoji nekakav znak upozorenja da nije preporučljivo kupati se. 

"Zatekli smo kupače od kojih su svi stranci, uvjerili smo ih da se ipak ne kupaju, ali im nije bilo jasno ako je to tako, zašto nigdje nema znaka. Otišli su za sada, ali ne znamo što će biti kasnije", kaže Šimić.

Što se tiče izvora Cetine, Goran Šimić, prije ove, prema Županiji nije poduzimao nikakve inicijative. No kako kaže, u politiku se i upustio kako bi mogao više doprinijeti borbi za zaštitu prirode.

Šimić kaže da su društvene mreže popularizirale vrelo Cetine

Upitan odakle masovni turizam na izvoru koji pitkom vodom snabdijeva pola Dalmacije, Šimić odgovara da su krive društvene mreže. 

"Društvene mreže su to popularizirale u zadnje dvije godine, ovo se nikad prije nije događalo. To je naše blago i to treba kontrolirati", kazao je.

 

Pročitajte više