Vijetnamska partija javno prozvala akademika zbog kritike socijalizma

Foto: Hina/EPA

VIJETNAMSKA komunistička partija javno je kritizirala istaknutog akademika Chu Haoa jer je objavio prijevode knjiga kritičnih prema socijalizmu i jednostranačju.

Chu Hao bivši je zamjenik ministra znanosti, a istražitelji ga optužuju da je zlorabio svoj položaj direktora akademske izdavačke kuće kako bi objavio prijevode uvredljivih sadržaja.  

"Dokumenti i dokazi koje je prikupilo Središnje istražno povjerenstvo otkrili su da je drug Hao nazadovao u svojoj političkoj ideologiji, moralu i životnom stilu", piše partija.

Vijetnam je ubrzanim reformama tržišno orijentirao svoje gospodarstvo, ali komunistička partija nije sklona trpjeti ideološke kritike.

"Ozbiljno prekršio partijsku disciplinu" kritizirajući monopol Komunističke partije

Hao je "ozbiljno prekršio partijsku disciplinu" kritizirajući monopol stranke na vlasti i zato što je pokušaje partije da izgradi tržišno gospodarstvo usporedo sa socijalizmom nazvao "nerealnim", priopćili su partijski istražitelji. 

Pismom od 26. listopada Hao se odrekao članstva u partiji i odbacio optužbe napisavši: "To je neutemeljena i otrovna optužnica sastavljena kako bi se prijetilo meni i drugima koji imaju slične ciljeve."

Kao otvoreni kritičar partije Hao dosad uglavnom nije bio kažnjavan jer mu je obitelj bliska pokojnom Ho Ši Minu, utemeljitelju vijetnamskog jednostranačja, kao i zbog svojih doprinosa vijetnamskom znanstvenom i tehnološkom sektoru. 

Objavio knjige "politički i ideološki pogrešnog sadržaja"

Od 2005. do 2009. izdavačka kuća pod Haovim vodstvom objavila je prijevode knjiga "politički i ideološki pogrešnog sadržaja", navodi se u istrazi. 

Među prevedenim naslovima su "Put u ropstvo" Friedricha Hayeka koji upozorava na opasnosti državne kontrole nad proizvodnim sredstvima te "Marx: A Very Short Introduction" (''Kratak uvod u Marxa'') australskog filozofa Petera Singera.

Svi su ti naslovi od četvrtka nedostupni, piše Reuters te dodaje da nije još jasno na koji će način Hao biti kažnjen, iako je partijska istraga provedena u vrijeme pojačanog progona političkih disidenata u Vijetnamu.

Istražitelji zaključuju da je Hao "svjesno kršio" propise iako je bio upozoren da to ne čini "pa se iz toga zaključuje da su njegovi prekršaji bili hotimični i sustavni".

Pročitajte više