Vijetnamske vlasti: LGBT osobe nisu bolesne, ne mogu se i ne smiju "liječiti"

Ilustracija: EPA

VIJETNAMSKA vlada objavila je kako homoseksualnost, biseksualnost i transrodnost ne smatra bolestima te da se one ne mogu i ne smiju liječiti, prenosi Guardian. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da bi medicinski stručnjaci trebali postupati s LGBTQ+ osobama s poštovanjem i osigurati da nisu diskriminirane. Ovo označava veliku promjenu paradigme oko LGBTQ+ prava u Vijetnamu. 

U priopćenju poslanom pokrajinskim i općinskim odjelima za zdravstvo ranije ovog mjeseca i objavljenom na web stranici vlade, ministarstvo je reklo da "LGBTQ+ uopće nije bolest pa se ne može izliječiti niti se treba liječiti".

"Ovo označava veliku promjenu paradigme"

Rečeno je da zdravstveni radnici ne smiju prisiljavati LGBTQ+ osobe na "liječenje". U travnju je predstavnik WHO-a u Vijetnamu Kidong Park dao izjavu kojom potvrđuje da svaki pokušaj promjene seksualne orijentacije LGBTQ+ osoba "nema medicinske osnove i neprihvatljiv je".

"Ovo je jako važna vijest. Iako se stavovi neće promijeniti preko noći, ovo označava veliku promjenu paradigme", rekao je Kyle Knight iz Human Rights Watcha. 

Pročitajte više