Vijetnamu predstoji duga borba protiv ptičje gripe

PTIČJA gripa, koja je u Vijetnamu odnijela već 36 života, možda neće biti zaustavljena do 2007. godine jer njezin način širenja još zbunjuje znanstvenike.

Vijetnamska vlada namjerava zaustaviti širenje virusa H5N1 do sljedeće godine ili do 2007., a potpuno ga iskorijeniti do 2010., kazao je zamjenik ministra poljoprivrede Bui Ba Bing.

Drugi vijetnamski dužnosnici tvrde da ono što se trenutačno zna o virusu, koji je najjači u razdoblju od prosinca do ožujka, pokazuje da će borba biti teška.

"Ovo je nova, vrlo opasna bolest koju ono što trenutačno znamo o njoj ne može objasniti kako treba", kazao je zamjenik premijera Nguyen Tan Dung.

Prema njegovim riječima, zdravstveni i poljoprivredni dužnosnici i strani stručnjaci još ne znaju prenose li virus vodene ptice, koje se ne mogu zaraziti, na perad a zatim na ljude.

"Postoje slučajevi u kojima zdrava osoba nosi virus ne pokazujući kliničke simptome zbog čega je opasnost od širenja virusa još veća", rekao je zamjenik vijetnamskog ministra zdravstva Tran Chi Liem.

Vijetnam, međutim, sigurno zna da je virus H5N1 odnio dosad 36 života od 71 zaražene osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) strahuje da bi virus mogao mutirati u oblik koji bi se lako prenosio među ljudima i koji bi tako mogao odnijeti milijune života u globalnoj pandemiji.



Pročitajte više