Atentator na Fica nakon uhićenja: Ne slažem se s vladom, likvidiraju masovne medije

Foto: Profimedia, X

71-godišnji književnik Juraj Cintula, koji je pucao na slovačkog premijera Roberta Fica, kaže da je to učinio jer se ne slaže s politikom vlade.

Portal noviny.sk objavio je izjavu koju je policiji dao Cintula odmah nakon uhićenja. "Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, masovne medije se likvidira, zašto se napada RTVS, Mazák, zašto je smijenjen?" navodno je izjavio Cintula.

 

Više svjedoka izjavilo je da je atentator Ficu prvo doviknuo: "Robo, daj mi ruku", a kada mu je Fico prišao i pružio ruku, Cintula je pucao u njega. Navodno je pucao pet puta, a tri metka su pogodila Fica.

Sin atentatora: Možda mu se dogodio neki kratki spoj

Portal Aktualoty stupio je u kontakt sa sinom atentatora. Potvrdio je da njegov otac legalno posjeduje oružje ČZ 9 mm. No demantirao je da je ikad spomenuo da planira napad na Fica.

"Nemam pojma što je moj otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo", rekao je. Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: "Reći ću vam ovo - nije glasao za njega."

"Možda mu se dogodio neki kratki spoj, ne znam. On je malo naglije naravi, ali nikada nije išao psihijatrima", kaže sin atentatora.

Književnik i bivši zaštitar. Objavljivao snimke protiv nasilja

Cintula je osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih književnika. Sky News izvijestio je da je riječ o bivšem zaštitaru trgovačkog centra. 2016. godine, dok je radio kao zaštitar u trgovačkom centru u Levicama, napao ga je jedan od kupaca, pišu slovački mediji.

"Bio je drogiran. Počeo je bacati piliće s polica na tlo, a zatim je počeo žonglirati njima", rekao je medijima tada Cintula. Mladić je Cintulu napao, tukao ga šakama, a na kraju ga je svladala policija. Pretpostavlja se da je baš tada Cintula nabavio pištolj kojim je upucao Fica.

Cintula je prije osam godina objavio i više snimki pod nazivom "Protiv nasilja". U snimkama se zalagao da se "snaga treba pokazivati skupovima protiv pohlepnih političara". Planirao je, čini se, pokrenuti i političku stranku pod imenom "Pokret protiv nasilja".

Podsjetimo, Fico je upucan nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude.

Prema informacijama, premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i operiran je.

Pročitajte više