Vincent Degert: Europska unija ohrabruje dijalog Hrvatske i Srbije

ŠEF DELEGACIJE Evropske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Hrvatska same trebaju riješiti pitanje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, naglasivši kako Unija ohrabruje dijalog dvije zemlje, prenosi beogradski Blic.

Degert, koji je na funkciju šefa delegacije EU-a u Srbiji stigao prošle godine, nakon isteka mandata voditelja izaslanstva Europske komisije u Zagrebu, novinarima je rekao kako na svakoj od zemalja ostaje da odluči kako želi voditi taj proces.

„Mi ćemo ohrabrivati obje zemlje da razgovaraju o tom pitanju, da ponovo uspostave dijalog“ rekao je Degert, naglašavajući kako EU i dalje insistira na individualizaciji kada je u pitanju krivnja za ratne zločine, te da od toga neće odstupiti.

Prema njegovim riječima, dobri susjedski i regionalni odnosi, posebno kada se radi o budućem proširenju, spadaju među ključne ciljeve EU.

„Kada imate slučajeve podizanja međusobnih tužbi između dvije zemlje, tada to znači da ti ciljevi ne funkcioniraju baš najbolje“ ocijenio je Vincent Degert.

Pročitajte više