Vinka Cetinski i osuđena trojka moraju Danku Končaru vratiti 19.6 milijuna kuna

Screenshot: HRT

ŽUPANIJSKI SUD u Puli u siječnju je odbacio kao neosnovane žalbe Vinke Cetinski, Željana Hrvatina te Borisa i Marina Sorga na presudu Općinskog suda u Puli iz lipnja 2019. godine po kojoj su dužni tvrtki Danka Končara solidarno isplatiti više od 19.6 milijuna kuna.

Takvom odlukom Županijskog suda iscrpljen je žalbeni postupak, a spomenuta presuda postala je prva pravomoćna u građanskim parnicama koje Končar vodi protiv svojih nekadašnjih suradnika. Najbliža od njih bila mu je nekadašnja hrvatska doministrica turizma Vinka Cetinski kojoj je kao osobi od povjerenja povjerio mjesto direktorice tvrtke Kermas ulaganja, koja je koncem 2007. godine osnovana s ciljem poslovanja nekretninama na području Istre i Dalmacije, piše Glas Istre.

Za što su osuđeni?

Zadaća Vinke Cetinski na čelu tvrtke Kermas ulaganja bila je pronalazak zanimljivih nekretnina te o njima izvještavati Končara, dok je njegov zadatak bio osigurati novac za njihovu kupnju. Vinka Cetinski je s odvjetnikom Željanom Hrvatinom sklopila sporazum kojim su ugovorili međusobnu suradnju na realizaciji kupoprodaje nekretnina na području Istre.

Njime se odvjetnik obvezao prikupljati ponude sa svom popratnom dokumentacijom, pravno ih analizirati, izrađivati predugovore i ugovore o kupoprodaji nekretnina, prijedloge za uknjižbu, prijavu poreza za promet nekretninama, kao i sve druge pravne radnje vezane za realizaciju kupoprodaje.

Boris i Marin Sorgo u priči su se našli kroz rovinjsku agenciju za nekretnine Icarus u kojoj su bili suvlasnici s odvjetnikom Hrvatinom. Ta agencija vodila je potragu za nekretninama. Zbog osobnih odnosa koje je imao s obitelji Cetinski i povjerenja u direktoricu Kermas ulaganja, navodi se dalje u objašnjenju presude, Danko Končar nije dodatno provjeravao informacije o cijenama zemljišta koje mu je ona davala, što je ona iskoristila za osmišljavanje i kriminalno povezivanje u kojem su kroz realizaciju 35 ugovora o kupoprodaji zemljišta i nekretnina na području Istre svi optuženi ostvarili znatnu imovinsku korist. 

Konkretno, radilo se o kupoprodaji zemljišta od fizičkih osoba pri kojem su se s prodavateljima usmeno dogovarale niže kupoprodajne cijene od onih koje su se navodile u pisanom kupoprodajnom ugovoru. Tako je, primjerice, za zemljišta za koja je usmeno ugovorena cijena od 3 eura po metru kvadratnom u ugovoru stajalo da su kupljena za 6 eura. Višak uplaćenog iznosa prodavatelji su podizali sa svojih računa i na ruke vraćali Hrvatinu te Borisu i Marinu Sorgu.

Slučaj je 2011. završio na sudu

Kad je Končar shvatio što mu se događa iza leđa, čitav slučaj je 2011. godine predao u ruke pravosuđu, što je rezultiralo presudom prema kojoj mu je četvero optuženih dužno solidarno isplatiti iznos od 16.552.892,51 kuna s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u roku od 15 dana od dana kad im bude uručena presuda. Uz to u istom su roku dužni Končaru isto tako solidarno nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu 3.124.369,40 kuna, što znači da im ukupna obveza iznosi više od 19.6 milijuna kuna, piše Glas Istre.

 

Pročitajte više