VINKOVCI: IZ TISKA IZAŠLA "OLIVIJINA CIBALITANSKA KUHARICA" IVANE OŽANIĆ

U izdanju vinkovačkoga Gradskog muzeja ovih je dana iz tiska izašla knjiga Ivane Ožanić "Olivijina cibalitanska kuharica", a riječ je o knjizi rimskih recepata jela, slastica i pića.

Recepti su sastavljeni po uzoru na recepte rimskih autora Apicija i Katona, a u uvodu knjige autorica piše o rimskoj prehrani i običajima za stolom.

Rimska kuharica donosi 20-ak recepata na latinskom jeziku, uz prijevod na hrvatski, i upute za pripremu prilagođenu današnjoj kuhinji.

"Olivijina cibalitanska kuharica" bit će predstavljena na prigodnoj zabavi koja će se, pod nazivom "Proslava februarskih Ida", održati u četvrtak, 12. veljače, u hotelu "Plus" u šumi Kunjevcima nedaleko od Vinkovaca.

Na današnjemu vinkovačkom području u doba Rimskoga Carstva, u drugom stoljeću nakon Krista, osnovano je veće gradsko naselje, a za cara Karakale (198.-217.) dobiva status kolonije (Colonia Aurelia Cibalae). Zahvaljujući prometnom položaju i glavnoj cesti koja je povezivala istočni i zapadni dio Rimskoga Carstva, postaje važnim rimskim uporištem, a u njemu su rođena i dva rimska cara - Valentinijan i Valens.

(Hina) xžd ysp

Pročitajte više