VINKOVCI: nastavljena arheološka istraživanje sopotske kulture

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, na arheološkom lokalitetu Sopot nedaleko od Vinkovaca danas je otvorena osma sezona sustavnog istraživanja lokaliteta sopotske kulture iz razdoblja mlađeg kamenog doba. L

Prvo probno amatersko iskapanje na Sopotu obavljeno je 1939. i 1940. godine, dok je prvo sustavno iskapanje počelo 1996. godine uz potporu Ministarstva kulture i Poglavarstva grada Vinkovaca.

Istraživanja traju i danas.

Riječ je o arheološkom istraživanju višeslojnog utvrđenog naselja uz rijeku Bosut, udaljenom oko četiri kilometra od Vinkovaca.

Sredstvima Ministarstva turizma na dijelu lokaliteta, koji nije predviđen za iskapanje, prošle se godine pristupilo izgradnji arheološkog parka Sopot.

U tijeku je gradnja dvaju tipova kuća od pletera oblijepljenog ilovačom, te horizontalno postavljenih greda također oblijepljenih ilovačom.

Oba tipa kuća imat će krov od trske, a unutar kuća na podu nalazit će se glinene peći, tkalački stan, te predmeti svakodnevne uporabe kojima su se koristili Sopočani koji su naseljavali to područje u razdoblju od 5500. do 4400. godine prije Krista.

Dio svakodnevice tadašnjih stanovnika Sopota prikazali su djelatnici vinkovačkog Gradskog muzeja odjeveni u stiliziranu odjeću prapovijesnih stanovnika Sopota.

Budući da se arheološki park nalazi u blizini izletišta Sopot, etnoparka "Pikov stan", ostataka franjevačkog samostana i crkve iz 15. stoljeća te lovišta Kunjevci, najvećeg rezervata jelena lopatara u Hrvatskoj, prema očekivanjima arheologa vinkovačkog Gradskog muzeja, Arheološki park Sopot trebao bi postati nezaobilaznom turističkom destinacijom u Slavoniji.

(Hina) žd mć

Pročitajte više