VINKOVCI - VEČER O BAČKIM HRVATIMA

U organizaciji vinkovačkog ogranka Matice hrvatske večeras je u Vinkovcima održana kulturna večer posvećena bačkim Hrvatima iz Vojvodine (Srbija i Crna Gora).

Predstavljena je fotomonografija o žetelačkim radovima autora Augustina Juriga iz Subotice, a zatim je iz zbirke Stjepana Marića prikazan dokumentarni film Branka Ištvančića o bačkim Hrvatima "Pokretne slike moga dide".

O nastojanjima da se u Vojvodini sačuvaju jezik, običaji i kulturna tradicija bačkih Hrvata, posjetiteljima u dvorani vinkovačkog ogranka Matice hrvatske govorio je vlč. Lazar Ivan Krmpotić, dopredsjednik "Pučke kasine", najstarije institucije bačkih Hrvata Bunjevaca.

Podsjetio je da je prošle godine "Pučka kasina" obilježila 125. godišnjicu postojanja te je pozvao Hrvate u Hrvatskoj da pokažu više senzibiliteta prema potrebama Hrvata u Vojvodini, koji, kako je rekao, žive u teškim prilikama očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Nazočni večeri bačkih Hrvata imali su prigodu razgledati izložbu fotografija o žetvenim običajima u Bačkoj, autora Ljudevita Vujkovića-Lamića iz Subotice, a koju je predstavila etnologinja vinkovačkoga Gradskoga muzeja Ljubica Gligorević. Izložba je nastala 1995. i sastoji se od 41 fotografije koje prikazuju žetvene običaje Hrvata u Bačkoj, od posvete žita na blagdan sv. Marka, 25. travnja, do završetka žetve u ljeto.

(Hina) žd jn

Pročitajte više