Virus uništava stanice raka

ČEST virus koji je posve bezopasan za ljude može uništiti stanice raka u tijelu, otkrili su američki znanstvenici.

Virus AAV-2, koji pripada vrsti virusa sličnih adenovirusu, u tijelu nosi približno 80 posto stanovništva.

"Naše istraživanje pokazuje da AAV-2, kojim je zaražena većina stanovništva ali ne izaziva nikakve imptome, uništava većinu stanica raka, ali ne djeluje na zdrave stanice", rekao je Craig Meyers, profesor mikrobiologije i imunologije Penn State Collegea u Pennsylvaniji.

"Vjerujemo da AAV-2 prepoznaje da su stanice raka abnormalne pa ih uništava. To znači da bi se taj virus moglo pretvoriti u sredstvo za borbu protiv raka", rekao je Meyers.

On je na sastanku Američkoga društva za virologiju rekao kako su studije pokazale da se u žena zaraženih virusom AAV-2 koje su zaražene i HPV-om rjeđe obolijevaju od raka grlića maternice od onih koje ne nose AAV-2.

AAV-2 je mali virus i ne može se replicirati bez pomoći drugog virusa, ali uz pomoć drugog virusa uništava stanice.

U istraživanju su Meyers i njegovi kolege najprije niz ljudskih stanica zarazili HPV-om koji može uzrokovati rak grlića maternice. Zatim su te stanice i zdrave stanice zarazili virusom AAV-2. Nakon šest dana sve stanice zaražene HPV-om su izumrle.

Isto se dogodilo u slučaju raka grlića maternice, dojke i prostate.

"Jedno od najzanimljivijih otkrića je svakako činjenica da AAV-2 nema nikakav patološki utjecaj na zdrave stanice", istaknuo je Meyers.

"Mnoge terapije raka osim oboljelih stanica uništavaju i zdrave. Pacijenti bi lakše podnosili terapiju koja razlikuje zdrave stanice od onih zahvaćenih rakom."

Znanstvenici proučavaju AAV-2 u sklopu ispitivanja genske terapije jer ne uzrokuje bolesti i ne izaziva imunološku reakciju.



Pročitajte više