Visa i Mastercard pristali na nagodbu, neznatno snižavaju naknade trgovcima u SAD-u

Ilustracija: EPA

Američke kartičarske kuće Visa i Mastercard neznatno će sniziti naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama u idućim godinama u sklopu nagodbe koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 30 milijardi dolara.

Trgovci već dugo optužuju Visu i Mastercard da im zaračunavaju napuhane naknade i da im zabranjuju da klijente informiraju o povoljnijim načinima plaćanjima.

Naknade za 'peglanje' kartica obično uključuju male fiksne naknade plus postotak od ukupnog iznosa računa i prosječno iznose oko 1,5 posto do 3,5 posto po transakciji, prema Bankrate.comu, internetskoj stranici za informacije i smjernice za osobne financije.

Prema u utorak postignutoj nagodbi, Visa i Mastercard smanjit će sporne naknade tijekom tri godine za najmanje 0,04 postotna boda i zajamčiti trgovcima da će u prosjeku biti niže za 0,07 postotnih bodova od trenutnog petogodišnjeg prosjeka.

Obje kartičarske tvrtke također su pristale ograničiti visinu naknada na pet godina i ukinuti odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja.

Mnogi trgovci već sada na blagajnama upozoravaju kupce da će proći jeftinije ako plaćaju gotovinom.

Nagodba teška 29.79 milijardi dolara

Nagodba o blago sniženim naknadama i o njihovom ograničenje 'teška' je 29,79 milijardi dolara, prema sudskim dokumentima, a Visa je procijenila da više od 90 posto trgovaca koji su se nagodili čine male tvrtke.

Kartičarski divovi nagodili su se s trgovcima godinu dana nakon što je savezni prizivni sud na Manhattanu potvrdio njihovu 5,6 milijardi dolara tešku nagodbu s oko 12 milijuna trgovaca koji su bili podigli kolektivnu tužbu, napominje Reuters.

Neki trgovci nisu pristali na tu nagodbu i pokrenuli su zasebne tužbe, a mogli bi odbiti i novu nagodbu jer bi za njih bila obvezujuća, upozorava profesor prava i financija na Sveučilištu u Georgetownu Adam Levitin.

Trgovci će i dalje u prosjeku plaćati naknadu u vrjidnosti 2,19 posto transakcije, upozorava profesor Levitin.

"Ako je to rezultat spora koji se vodi gotovo dva desetljeća, onda je nagodba veliki gubitak za američke trgovce", zaključio je.

Pročitajte više