"Više nije upitno da tijela poginulih na Kornatu nisu pomicana"

DVOJICA pripadnika Gorske službe spašavanja u Zadru jučer su dali iskaz u sklopu istrage o tragediji na Kornatu, u kojem su demantirali glasine da su tijela poginulih vatrogasaca micana s mjesta tragedije.

Siniša Primožić i Neven Zrilić u iskazu savjetnici šibenskoga Županijskog suda Silvija Maleš opovrgnuli su i to da su oni autori te dezinformacije o micanju tijela. To je dokazano snimkom komunikacije između GSS-a i Državnog centra 112 u Zadru, te se smatra da je došlo do greške u toj komunikaciji.

Da su Primožić i Zrilić dali ovakav iskaz potvrdio je danas istražni sudac šibenskog Županijskog suda Branko Ivić.

Nitko od dosadašnjih desetak svjedoka na ispitivanjima tijekom istrage nije rekao da su tijela prevožena i vraćana, pa Branko Ivić smatra da više nije sporno da nije bilo nikakvog pomicanja nesretnih vatrogasaca.

Osim dvojice pripadnika GSS-a jučer je ispitan i vlasnik lokalne radiopostaje Kornati iz Murtera, Josip Pleslić, koji se sam javio sudu kao svjedok rekavši da je vidio izbijanje požara na Kornatu i da ga je snimio.

Sutra bi se trebala ispitati dvojica stanovnika Kornata, koji su kao i vlasnik radiopostaje svjedočili nastanku požara i snimili ga.

MORH je već odobrio korištenje svog helikoptera za rekonstrukciju požara na Kornatu koja bi trebala početi za desetak dana. Vrhunski stručnjaci za različita područja poput botanike, šumarstva, atmosfere i sličnog, zatim bi trebali obaviti vještačenje nakon kojeg će dati svoje mišljenje. Ovi stručnjaci će od suda dobiti i spis s dosadašnjim rezultatima istrage.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više