Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog: "Putin mora odgovarati"

Foto: EPA

Više od 40 pretežno zapadnih zemalja poziva na neovisnu i međunarodnu istragu o smrti ruskog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

"Političko vodstvo i vlasti u Rusiji moraju biti pozvani na odgovornost", rekla je u ponedjeljak Lotte Knudsen, veleposlanica EU-a pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, u ime skupine država na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a.

Dodala je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za smrt Navalnog u zarobljeničkom logoru.

Zemlje su također pozvale na hitno oslobađanje svih drugih političkih zatvorenika u Rusiji i protivnika rata u Ukrajini.

Izjavu je podržalo svih 27 članica EU-a te druge zemlje iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike te Oceanije, uključujući SAD, Kanadu, Britaniju i Australiju.

Broj zemalja do ponedjeljka navečer narastao je na 46, a predstavništvo zemalja Europske unije reklo je da se još zemalja može pridružiti pozivu.

Navalni (47) je preminuo 16. veljače u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga. Prema vlastima, Putinov najžešći kritičar onesvijestio se tijekom obilaska zatvorskog dvorišta, a pokušaji reanimacije bili su neuspješni. Njegova supruga i pristaše oporbenog političara za ubojstvo optužuju rusku vlast.

Pročitajte više