VIŠE OD 80 EKSPERIMENATA PROVEDENO NA ´COLUMBIJI´

Osim članova posade u svemirskoj letjelici Columbiji, koja je u subotu eksplodirala iznad Teksasa, nalazili su se i pauci, mravi, crvi, štakori, cvijeće,... .

Za vrijeme 16-dnevne misije u Columbiji je obavljeno više od 80 različitih eksperimenata - od istraživanja klimatskih promjena do vađenja esencija za proizvodnju parfema.

Izraeskska svemirska agencija i Sveučilište u Tel Avivu sponzorirali su istraživanje klimatskih promjena koje uzrokuju saharske pješčane oluje.

Studente Sveučilišta Syracuse zanimalo je kojom brzinom mravi grade tunele kada nema utjecaja gravitacije, dok je inženjera Mohameda Abida intrigiralo kako se ponašaju motori s unutarnjim izgaranjem u svemiru.

Svakako najkomercijalniji projekt bio je onaj tvrtke ´International Flavors and Fragrances Inc.´. Oni su u Columbiju ukrcali biljku crvene ruže sa šest pupoljaka i azijski rižin cvijet. Atronauti su iz tih biljaka trebali izvući esencijalna ulja koja su trebala poslužiti za proizvodnju novih mirisa. To nije prvi puta da svemir postaje mjesto otkrića novih mirisa. Godine 1998. za vrijeme misije svemirske letjelice ´Discovery´ otkriven je miris koji je kasnije upotrijebljen u vrlo popularnom parfemu ´Zen´ i deo-spreju ´Impulse´.

Nažalost, Columbijonom nesrećom propali su i svi ovi eksperimenti.

Pročitajte više