AFERA LEASING

Što DORH radi s leasing prevarom teškom 700 milijuna kuna? Godinu dana provodi izvide

Foto: FaH

JOŠ PROŠLO ljeto Hanfa (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) uputila je prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje počinjenja kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela, a tada je trebala započeti i službena istraga DORH-a. No iz Državnog odvjetništva nam danas kažu kako su i dalje u fazi izvida koji i dalje traju.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u predmetu za koji pitate poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti odnosno provodi izvide te će po njihovu okončanju donijeti državnoodvjetničku odluku", stoji u današnjem odgovoru DORH-a. Naglasimo kako nam je potvrđeno još sredinom prošle godine kako su započeli izvidi DORH-a i po pojedinačnim prijavama protiv RBA Leasinga.

Službena istraga počela sredinom prošle godine, a danas su i dalje u fazi izvida

"Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kad nadležno nadzorno tijelo (HANFA), ako je tijekom svog postupanja dosad utvrdilo sumnju ili utvrdi u daljnjem tijeku svog postupanja da je počinjeno neko kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, i o tome, kao ovlašteno tijelo, podnese kaznenu prijavu državnom odvjetništvu", stajalo je u odgovoru Državnog odvjetništva u srpnju prošle godine.

Nakon toga Hanfa je i službeno prijavila sumnje u kazneno djelo pa je od tada trebao početi i službeni progon. No, DORH je, kako su nam danas potvrdili, još uvijek u fazi - izvida. To znači da istraga nije ni počela.

U Hanfi bez komentara

Kako to da izvidi traju više od godinu dana, u Hanfi ne žele danas komentirati, kao ni to jesu li dobili odgovore iz DORH-a, a vezano za leasing društva.

"Ne možemo komentirati postupke drugih državnih institucija", kažu nam danas iz Hanfe. Na meti DORH-a, osim čelništva RBA Leasinga i vlasnika RBA banke, mogao bi se naći i današnji čelnik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović koji je u to vrijeme bio šef Nadzornog odbora. Naime, Mehinović je dokazala, a Hanfa utvrdila da je Uprava RBA Leasinga imala potporu Nadzornog odbora. Temeljem zapisnika s Nadzornog odbora RBA Leasinga iz 2008. godine vidljivo je kako je Nadzorni odbor (NO) dao suglasnost za neosnovanu i jednostranu izmjenu marže koja je na koncu oštetila klijente te kuće za više desetaka milijuna kuna.

>> Šef Hrvatske udruge banaka bio je na čelu tijela koje je odobrilo milijunsku prevaru

U izvještaju Hanfe stoji da Nadzorni odbor nije imao nikakvih primjedbi na postupanje RBA Leasinga vezano za marže, odnosno da su bili suglasni.

Podsjetimo, utvrđeno je kako su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavali rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva u zastari. Riječ je o 50 tisuća klijenata, a prevara se procjenjuje na oko 700 milijuna kuna.

Nekima neće pomoći ni DORH-ov progon

Leasing kuće trebale bi od te ukupne svote vratiti svega dvadesetak milijuna kuna, a danas je čak i šef Hanfe preporučio prevarenim klijentima da tuže leasing kuće. No mnogima to više ništa ne znači.

"Pitam se koliko je tih tvrtki završilo u stečaju jer smo mi, kao leasing kuća, imali pravo, po njegovih pet ugovora o leasingu, jer je kasnio s uplatom, poslati zadužnice i blokirati tu tvrtku? S blokiranim računima nije mogao plaćati ni plaće ni isplaćivati novac dobavljačima. Blokada se vidi, banke blokiraju kredite i dozvoljene minuse. Blokada je smrt. Mi smo imali tu mogućnost da neke koje smo prevarili odvedemo u stečaj. Bez imalo srama", objasnila je bankarica Sanja Mehinović u ekskluzivnom razgovoru za Index dodajući da prema pravnom tumačenju taj klijent nema pravo na povrat novca.  

"Ako ovo bude i proglašeno kaznenim djelom i nema zastare, to za njega opet ne znači ništa. Tvrtka je propala, nema pravnog subjekta kojem bi se novac vratio", zaključila je Mehinović za Index.

Pročitajte više