Više od pola Hrvata vjeruje da je za uspjeh važnija stranačka iskaznica nego škola

Foto: Index

OBJAVLJENI su rezultati istraživanja Promocije plus za RTL o tome koliko su Hrvati zadovoljni svojim poslovnim životom te što misle da je važno za uspjeh.

Potpuno ili uglavnom zadovoljno poslom je 52.4 posto ispitanika, njih 23 posto je nezadovoljno, a gotovo isto toliko je i onih koji su niti zadovoljni niti nezadovoljni. Među zadovoljnima poslom koji rade nešto je više muškaraca (56.7 posto) nego žena (51.5 posto). Zadovoljstvo raste s razinom obrazovanja. Najmanje obrazovani su u svega 35.3 posto slučajeva zadovoljni poslom, a među visokoobrazovanim njih 60 posto.

Najzadovoljniji svojim poslom, prema istraživanju, žive u sjevernojadranskoj regiji (Istra i Hrvatsko primorje; 60.8 posto) i u sjevernoj Hrvatskoj (58.8 posto), a najmanje su zadovoljni svojim poslom Dalmatinci (50.2 posto). Novi posao češće traže mlađi zaposlenici i oni s manje radnog staža.

Ljudi smatraju da je važnije biti u stranci nego biti dobro obrazovan

Da je za uspjeh u životu važnije biti u političkoj stranci nego biti dobro obrazovan, smatra više od pola hrvatskih građana (52.8 posto). To je stajalište češće rasprostranjeno među muškarcima (56 posto) nego među ženama (49.8 posto). Takvo stajalište češće imaju zrelije dobne skupine te oni sa srednjim i nižim obrazovanjem, a najviše dolaze iz velikih urbanih središta, najčešće žive u Dalmaciji, Slavoniji i središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Da je, uz članstvo u političkoj stranci, za uspjeh i dobar posao potrebna i veza, smatra visokih 58.7 posto hrvatskih građana. U ovom stajalištu nema bitnije razlike između muškaraca i žena, dok je ovo stajalište najzastupljenije u zrelim dobnim skupinama (40-60 godina) te među niže i srednje obrazovanim.

Istraživanje je provedeno od 23. svibnja do 15. lipnja na uzorku od 1054 ispitanika u cijeloj zemlji.

Pročitajte više