Više od polovice Europljana za daljnje širenje EU-a

NEŠTO više od polovice Europljana pozitivno gleda na daljnje proširenje EU-a, pokazuju rezultati ankete objavljene u petak u Eurobarometru.

Pedeset i tri posto anketiranih građana EU-a odgovorilo je pozitivno na pitanje "Jeste li za ili protiv proširenje Europske unije na druge zemlje u budućnosti?", što je za 16 posto više nego u prethodnom istraživanju obavljenom u proljeće ove godine, objavila je Europska komisija.

Za to povećenje isključivo je zaslužno novih 10 članica, gdje se čak 72 posto ispitanih zauzima za daljnje proširenje, dok je u "starih" 15 članica podrška pala na 37 posto.

Istraživanje Eurobarometar, koje je Komisija objavila u petak provedeno je u razdoblju od 2. listopada do 8. studenoga. Ispitano je 24.791 građanin u 25 zemalja članica te 4.043 osobe u četiri kandidatske zemlje (Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Turska).

Oko 56 posto ispitanih smatra članstvo svoje zemlje u EU-u dobrim, što je najbolji rezultat u posljednjih 10 godina. Samo ih 13 posto članstvo u EU-u smatra lošim za svoju zemlju.

Djelovanje Sjedinjenih Američkih Država na međunarodnoj sceni jako loše stoji u očima Europljana. Samo 22 posto ispitanih misli da Sjedinjene Države imaju pozitivnu ulogu u pogledu mira u svijetu. Vanjsko političko djelovanje EU-a u uživa podršku 61 posto ispitanih.

Pročitajte više