Više ovisnika prošle godine umrlo od heptanona nego od heroina

METADONSKA terapija ovisnika u potpunom je kaosu, a prijedlog smjernica koje bi trebale uvesti reda u terapiju prihvaćen je tek ovih dana, iako je on poslan Ministarstvu još u listopadu 2004. godine.

Kako piše Glas Istre da su Smjernice za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom bile donesene prije godinu dana14 ljudi danas bi bilo živo.

Naime, tijekom prošle godine u Zagrebu od predoziranja je umrlo 26 ljudi, a njih 14 predoziralo se metadonom. 11 osoba predoziralo se heroinom, a jedna osoba kokainom.

Zasad još nitko ne regulira tko i kako smije ovisnicma propisivati terapiju metadonom, za koju dio stručnjaka čak tvrdi da se teže odviknuti od metadona, nego od heroina.

“Mi smo prijedlog koji je bio, nazovimo to, malo stroži, poslali u Ministarstvo zdravstva u listopadu 2004. godine, no u Ministarstvu su prijedlog odbili i sastavili puno liberalniju verziju, po kojoj je metadon praktički mogao dijeliti tko je i kako htio, a koju je potom sasjekla struka, “ - kazala je Bernardica Juretić, prenosi Glas Istre.

U Ministarstvu zdravstva rekli su kako dosad nisu postojale nikakve smjernice, već samo edukacija liječnika koji su mogli propisivati metadonsku terapiju, te smatraju kako se sa smjernicama nije zakasnilo.

Kako bi se uvelo reda u dijeljenje terapije definirat će se lista ovlaštenih liječnika, nad čijim će se radom još provoditi nadzor, te će se regulirati tko će i kako propisivati “legalnu drogu”.

Osim "Liste liječnika, Smjernice za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom predviđaju da se uvede posebna evidencija za ovisnike, te da se pokuša spriječiti da isti ovisnik terapiju dobiva na više mjesta.

Pročitajte više