Visoki britanski dužnosnik za azil od 18-godišnje žrtve silovanja tražio seks

VISOKI dužnosnik najvećeg britanskog centra za imigrante nudio je osamnaestogodišnjoj djevojci, žrtvi silovanja iz Zimbabwea, pomoć pri podnošenju zahtjeva za azil u zamjenu za seks, piše ugledni britanski list Guardian.

Pedesettrogodišnji James Dawute mladu je Tanyu prvo tražio telefonski broj, obećavajući da će joj pomoći u traženju zahtjeva.

Razgovori mobilnim telefonom i SMS poruke dokazuju Dawuteove nemoralne namjere. U razgovorima je Dawute mladu Tanyu tražio podatke o bankovnom računu kako bi joj mogao staviti novac na račun.

Tada ju je nagovorio da se vrati u Lunar House, najveći britanski centar za imigrante smješten u Croydonu, u južnom Londonu, kako bi se našli. Sastanak Tonye i Jamesa Dawute održao se prošle srijede.

Tijekom razgovora koji je trajao sat i pol Tonya je raspravljala s Dawuteom o tome hoće li spavati s njim ili ne. On je rekao da zna kako "dobiti" njezin slučaj. Kada je ona pitala čime joj to može zajamčiti, on je rekao da će joj to otkriti u hotelskoj sobi. "Reći ću ti nasamo jer ćeš spavati sa mnom", bile su njegove riječi.

Dawute je rekao da će se pozabaviti njezinim zahtjevom čime je došao u očit sukob interesa. U snimljenom razgovoru Dawute Tonyi nudi pomoć u razgovoru za traženje azila tako da na brojna pitanja na koja mora odgovoriti da najprihvatljivije odgovore. Još joj kaže da će u njezin dosje ubaciti prepravljeni sažetak zahtjeva za azil kako bi joj povećao šanse da ga dobije.

Političari svih britanskih stranaka zgroženi su slučajem koji je izazvao veliku zabrinutost.  Konzervativac David Davis podsjetio je da je vlada već u siječnju bila upozorena da se u Lunar Houseu događaju takve stvari, a ništa nije učinila.

Kada se sučio s novinarima Guardiana, James Dawute je zanijekao nuđenje pomoći za seks s tinejdžericom. Rekao je da da joj je pomagao stupiti u kontakt s imigrantskim humanitarnim udrugama.  Također je rekao da on nema moć utjecati na tijek njezina zahtjeva za azil. "Ona je ranjiva žrtva silovanja. Ne bih želio spavati s njom. Ja sam otac četvero djece", dodao je Dawute.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u subotu navečer je rekao da je Dawute suspendiran i da će slučaj istraživati Direktorat za imigraciju i državljanstvo. Očekuje se najviša razina istrage koja će uključivati i sumnje na korupciju.

V.Š.

Pročitajte više